REPUBLIKA HRVATSKA

Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske

Kontakti | Mapa weba | English

Kontakti | English

11 03.2013.

Predstojnica Krstičević u službenom posjetu Beogradu


U sklopu službenog posjeta Republici Srbiji, Daria Krstičević, predstojnica Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske sastala se u Beogradu sa predstavnicima hrvatske manjinske zajednice u Srbiji.

Razgovaralo se o položaju hrvatske manjine u Srbiji, kao i aktivnostima vezanim za implementaciju do sada dogovorenih manjinskih prava.

Tijekom službenog posjeta Beogradu, predstojnica Krstičević razgovarala je sa Žarkom Obradovićem, ministrom obrazovanja, znanosti i tehnološkog razvoja Republike Srbije.

Tema razgovora bilo je pitanje obrazovanja hrvatske nacionalne manjine u Republici Srbiji. Predstojnica Krstičević zatražila je dosljednu primjenu zakonskih propisa iz područja obrazovanja na materinskom jeziku za pripadnike hrvatskog naroda .

Dogovoreno je da će se intenzivirati napori srpske strane oko provedbe Sporazuma između Republike Hrvatske i Republike Srbije o zaštiti prava manjina (sklopljen 15. studenog 2005. godine) a koji, od strane Republike Srbije, nije u potpunosti realiziran. Ministarstvo obrazovanja, znanosti i tehnološkog razvoja Republike Srbije uložiti će dodatne napore i poduzeti konkretne aktivnosti kako bi se spomenuti Sporazum u potpunosti primijenio, te kako bi Hrvati u Srbiji ostvarila sva manjinska prava.

Podsjećamo da je politički i pravni položaj nacionalnih manjina u Srbiji reguliran Ustavnom poveljom Srbije, Poveljom o ljudskim i manjinskim pravima i građanskim slobodama te Zakonom o pravima i slobodama nacionalnih manjina (donesen u Skupštini SRJ 26. veljače 2002. godine kada je hrvatskoj nacionalnoj zajednici po prvi puta priznat status manjine). Nakon višegodišnjih pregovora, u Beogradu 15. studenog 2004. godine potpisan je Sporazum o zaštiti prava hrvatske manjine u Srbiji i Crnoj Gori i srpske i crnogorske manjine u Republici Hrvatskoj, koji je 2005. godine i ratificiran u objema državama. Temeljem navedenog Sporazuma formiran je međuvladin Mješoviti odbor sa zadaćom praćenja provedbe i podnošenja preporuka vladama u svezi s ostvarivanjem Sporazuma.


Kontakt


Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske
Trg hrvatskih velikana 6
10000 Zagreb

E: press@hrvatiizvanrh.hr
E: ured@hrvatiizvanrh.hr

Radno vrijeme Državnog ureda:
od ponedjeljka do petka
od 8:30 do 16:30 sati

Uredovno radno vrijeme:
za rad sa strankama:
od ponedjeljka do petka
od 9:00 do 15:00 sati