REPUBLIKA HRVATSKA

Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske

Kontakti | Mapa weba | English

Kontakti | English

01 03.2013.

Predstojnica Krstičević posjetila Hrvatski dušobrižnički ured u Frankfurtu na Majni


U sklopu svog službenog posjeta hrvatskim zajednicama u Njemačkoj, predstojnica Državnoga ureda za Hrvate izvan RH mr. sc. Daria Krstičević je posjetila Hrvatski dušobrižnički ured u Frankfurtu na Majni.

Predstojnica Krstičević je svoje domaćine, delegata za hrvatsku pastvu u Njemačkoj vlč. Ivicu Komadinu i suradnike upoznala sa aktivnostima Državnog ureda za Hrvate izvan RH, koji u svojoj nadležnosti pokriva područje odnosa Republike Hrvatske s Hrvatima koji žive izvan njenih granica.

Državni ured će, istaknula je predstojnica Krstičević, sustavno skrbiti za zaštitu prava i interesa Hrvata koji žive izvan Republike Hrvatske, radit će na jačanju hrvatskih zajednica u svijetu, očuvanju i jačanju identiteta, uspostavljanju, održavanju i promicanju veza, a u suradnji s drugim nadležnim ministarstvima stvarat će uvjete za povratak iseljenika u domovinu i njihovo uključivanje u gospodarski i društveni život, te im pružati maksimalnu pomoć ukoliko se odluče na ulaganje u Republiku Hrvatsku.

Predstojnica Krstičević je dodala i da će Državni ured u stalnoj komunikaciji i kontaktima s hrvatskim zajednicama u inozemstvu, kao i hrvatskim diplomatsko-konzularnim predstavništvima, zajednički sustavno raditi na prepoznavanju problema i pomaganju jačanja hrvatskih zajednica.

„S obzirom da Hrvati izvan Hrvatske, u zemljama u kojima žive, imaju različite položaje i potrebe, Državni Ured će zajedno sa svim nadležnim hrvatskim institucijama imati i različite pristupe ovisno o kojoj zajednici je riječ“ istaknula je predstojnica Krstičević.

Predstojnica Krstičević je tijekom susreta izrazila zahvalnost hrvatskim dušobrižnicima i katoličkim misijama, koje su dale nemjerljiv doprinos u očuvanju hrvatskog jezika i kulture i koje su Hrvatima – katolicima, raseljenim diljem svijeta bili potpora u svim prigodama.

„Hrvatske katoličke misije, koje su nastale kao izraz duhovne brige Crkve za svojim iseljenim članovima – vjernicima, postale su nositeljima, ne samo duhovnog života, već i kulturnog života iseljenih Hrvata o čemu svjedoče putem svojih životnih priča mnogi vjernici. Bile su, kako onda, tako i danas nužne i od životne važnosti za hrvatske iseljenike-vjernike, jer im daju prostor u kojem se okupljaju, rade na očuvanju hrvatskoga etnosa, hrvatskoga jezika, te kulturnog i vjerskog identiteta. Stoga vam iskreno zahvaljujem na svemu učinjenome, te vas ujedno pozivam na suradnju, kako bi što uspješnije ostvarili zajednički cilj – očuvanje hrvatskoga identiteta i povezivanje Hrvata, ma gdje živjeli“, rekla je predstojnica Krstičević.

Delegat vlč. Komadina je u toj prigodi kazao kako sa Državnim uredom očekuje kvalitetnu suradnju. – „Naš ured stoji na raspolaganju Državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske kako bismo zajedničkim aktivnostima produbili našu suradnju na dobro nama povjerenih vjernika, ali i općenito Hrvata koji žive u Njemačkoj. U okviru naših mogućnosti naš Ured je spreman na suradnju“ , kazao je delegat vlč. Komadna zahvalivši i diplomatsko-konzularnim predstavništvima RH u Njemačkoj na potpori i suradnji.


Kontakt


Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske
Trg hrvatskih velikana 6
10000 Zagreb

E: press@hrvatiizvanrh.hr
E: ured@hrvatiizvanrh.hr

Radno vrijeme Državnog ureda:
od ponedjeljka do petka
od 8:30 do 16:30 sati

Uredovno radno vrijeme:
za rad sa strankama:
od ponedjeljka do petka
od 9:00 do 15:00 sati