REPUBLIKA HRVATSKA

Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske

Kontakti | Mapa weba | English

Kontakti | English

06 02.2013.

Predstojnica Krstičević primila biskupa Komaricu


mr. sc. Darija Krstičević, predstojnica Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske susrela se s biskupom banjalučkim mons. dr. Franjom Komaricom, predsjednikom Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine i ravnateljem Caritasa Banjolučke biskupije mons. dr. Miljenkom Aničićem.

Predstojnica Krstičević istaknula je snažnu opredijeljenost Republike Hrvatske da pomaže Hrvate u BiH, napose povratnike u tu zemlju. To je strateški interes Republike Hrvatske – naglasila je predstojnica Krstičević.

Upoznala je biskupa Komaricu i mons. Ančića sa nedavno završenim natječajem za financiranje obrazovanih, znanstvenih, kulturnih i zdravstvenih programa i projekata od osobitog interesa za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini, koji Vlada Republike Hrvatske provodi od 2002. godine. U 2012. napravljen je iskorak u odnosu na dosadašnje natječaje – financirao se manji broj, ali većih i strateških projekata. „ Temeljni kriterij za odabir projekata i programa bio je da se njihovim financiranjem u znatnoj mjeri i dugoročno pridonese održivom opstanku, povratku i ostanku Hrvata u Bosni i Hercegovini. To se posebice odnosi na povratak Hrvata u Republiku Srpsku pa smo u tom dijelu financijski podržali projekte od izgradnje cesta do rekonstrukcije elektroenergetske mreže“ – rekla je predstojnica Krstičević

Biskup Komarica je upoznao predstojnicu Krstičević s aktualnom situacijom u svezi s Javnim pozivom izbjeglim osobama iz Bosne i Hercegovine u zemljama regije koje je uputilo Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine te joj predao Izjavu Komisije Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine "Justitia et pax" u kojoj se iznose činjenice i poteškoće s kojima se susreću Hvati katolici koji se žele vratiti na svoja ognjišta u BiH.


Kontakt


Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske
Trg hrvatskih velikana 6
10000 Zagreb

E: press@hrvatiizvanrh.hr
E: ured@hrvatiizvanrh.hr

Radno vrijeme Državnog ureda:
od ponedjeljka do petka
od 8:30 do 16:30 sati

Uredovno radno vrijeme:
za rad sa strankama:
od ponedjeljka do petka
od 9:00 do 15:00 sati