REPUBLIKA HRVATSKA

Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske

Kontakti | Mapa weba | English

Kontakti | English

22 01.2013.

Predstojnica Krstičević primila Davora Čordaša, ministra za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske


Mr. sc. Daria Krstičević, predstojnica Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske primila je Davora Čordaša, ministra za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske i Mariju Rapu, savjetnicu ministra.

Predstojnica Krstičević je naglasila kako je povezivanje s Hrvatima u BiH, potpora njihovu povratku i ostanku te očuvanje konstitutivnosti i ostvarenje njihove pune jednakopravnosti strateški interes Republike Hrvatske. Predstojnica Krstičević je ministra upoznala s rezultatima raspodjele financijskih sredstava u okviru programa Financiranje obrazovnih, kulturnih, znanstvenih i zdravstvenih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini , koji Vlada Republike Hrvatske provodi od 2002.
„ Izabrano je 26, od ukupno prijavljenih 900 projekata. Time je napravljen zaokret u odnosu na dosadašnju praksu raspodjele sredstava kroz veći broj, ali manjih projekata. Temeljni kriterij za odabir projekata i programa bio je da se njihovim financiranjem u znatnoj mjeri i dugoročno pridonese održivom opstanku, povratku i ostanku Hrvata u Bosni i Hercegovini. „ – rekla je predstojnica Krstičević i naglasila kako su se u Republici Srpskoj financijski podržali projekti poput izgradnje cesta do rekonstrukcije elektroenergetske mreže.

Ministar Čordaš je predstavio dosadašnje rezultate po pitanju povratka Hrvata u Republiku Srpsku, te planove predviđene za ovu godinu. Tema razgovora bila je i implementacija projekata Regionalnog programa trajnog zbrinjavanja izbjeglica i povratak hrvatskih obitelji iz Hrvatske u Republiku Srpsku.


Kontakt


Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske
Trg hrvatskih velikana 6
10000 Zagreb

E: press@hrvatiizvanrh.hr
E: ured@hrvatiizvanrh.hr

Radno vrijeme Državnog ureda:
od ponedjeljka do petka
od 8:30 do 16:30 sati

Uredovno radno vrijeme:
za rad sa strankama:
od ponedjeljka do petka
od 9:00 do 15:00 sati