REPUBLIKA HRVATSKA

Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske

Kontakti | Mapa weba | English

Kontakti | English

05 12.2012.

Državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske supokrovitelj etnografske izložbe „Tradicijski nakit Hrvata u Bosni i Hercegovini“


U prostorijama Hrvatske matice iseljenika svečano je otvorena etnografska izložba „Tradicijski nakit Hrvata u Bosni i Hercegovini“. Izloženi predmeti pripadaju etnografskoj zbirci Samostana i duhovnog centra „Karmel sv. Ilije“ na Buškome jezeru, okolica Tomislavgrada.

„U ovoj krasnoj zbirci sačuvana je i povijest pojedinaca utkana u višestoljetnu povijest cijeloga hrvatskoga naroda na bosanskohercegovačkom prostoru. Zato je posebno važno sustavno brinuti o ovom narodnom blagu i sačuvati ga za buduće generacije“ rekla je na otvorenju izložbe Daria Krstičević, predstojnica Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, koja se zahvalila velečasnom Zvonku Martiću na neprocjenjivom doprinosu u očuvanju i sakupljanju plodova stoljetnog stvaralaštva hrvatskoga naroda u BiH.

Predstojnica Krstičević je naglasila značajan doprinos hrvatske Vlade ovoj vrijednoj zbirci, koja se realizira putem natječaja za financiranje obrazovnih, kulturnih, znanstvenih i zdravstvenih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u BiH iz sredstava državnog proračuna RH. „Sva ulaganja Republike Hrvatske putem projekta i programa od interesa za bosansko hercegovačke Hrvate, ulaganja su istodobno i u cijelu Bosnu i Hercegovinu, doprinosi cjelokupnom boljitku te zemlje, gdje su Hrvati neodvojivi i konstitutivni dio“ – zaključila je predstojnica Krstičević.

„Tradicijski nakit Hrvata u Bosni i Hercegovini“ jedina je zbirka u kojoj se prikupljaju i čuvaju tradicijska odjeća i nakit Hrvata iz cijele BiH, a sadrži čak 140 kompletnih starinskih narodnih nošnji i preko pet stotina različitih ukrasnih predmeta. Uglavnom je to srebrni nakit iz 19. i prve polovice 20. stoljeća. Među nakitom se ističu pojedini iznimno rijetki primjerci. Uz majstorski nakit čuvaju se i predmeti od bižuterije kao i ukrasni predmeti koje su izrađivali daroviti pojedinci. Osobitost ove zbirke su i prikupljene i spašene nošnje i nakit Hrvata u zapadnoj Bosni gdje je bilo vrlo teško doći do pojedinih predmeta i gdje danas živi vrlo mali broj Hrvata. Ovo je prvi put da se u Republici Hrvatskoj predstavlja vrijedna zbirka tradicijskog nakita Hrvata u Bosni i Hercegovini, što je iznimna potpora njezinom daljnjem očuvanju.

Izložba se održava pod pokroviteljstvom Vlade RH i predsjedatelja Vijeća ministara BiH, Vjekoslava Bevande, Ministarstva kulture RH dok je supokrovitelj izložbe Državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske.


Kontakt


Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske
Trg hrvatskih velikana 6
10000 Zagreb

E: press@hrvatiizvanrh.hr
E: ured@hrvatiizvanrh.hr

Radno vrijeme Državnog ureda:
od ponedjeljka do petka
od 8:30 do 16:30 sati

Uredovno radno vrijeme:
za rad sa strankama:
od ponedjeljka do petka
od 9:00 do 15:00 sati