24 11.2012.

Dan Hrvata u Mađarskoj

Predsjednik Josipović boravio je u radnom posjetu Mađarskoj, a tom prigodom, zajedno s Predsjednikom Republike Mađarske Jánosom Áderom otvorio je, kao supokrovitelj, svečani program „Dana Hrvata“, koji je u organizaciji Hrvatske državne samouprave i Saveza Hrvata u Mađarskoj održan 12 godinu zaredom.

U izaslanstvu predsjednika Republike Hrvatske bila je mr. sc. Daria Krstičević, predstojnica Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Nakon susreta s predstavnicima hrvatske zajednice u Mađarskoj, predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović ocijenio je kako je hrvatska zajednica u Mađarskoj jedna od najbolje organiziranih hrvatskih manjina te da su odnosi dviju država, kada je riječ o manjinama i poštivanju manjinskih prava, uzorni.

Dan Hrvata u Mađarskoj u organizaciji Hrvatske državne samouprave (HDS) i Saveza Hrvata u Mađarskoj (SHM) prvi put je obilježen 2000. u Sambotelu i od tada se redovito održava svake godine u drugoj regiji.