REPUBLIKA HRVATSKA

Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske

Kontakti | Mapa weba | English

Kontakti | English

25 10.2012.

Predstojnica Krstičević primila državnog tajnika za integracije iz Republike Austrije


Mr.sc. Daria Krstičević, predstojnica Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske primila je austrijsko izaslanstvo na čelu sa g. Sebastianom Kurzom, državnim tajnikom za integracije pri Ministarstvu unutarnjih poslova.

Dominirajuća tema radnog sastanka bila je integracija stranaca, pa tako i hrvatskih iseljenika u austrijsko društvo te što Republika Hrvatska i Državni ured vide kao područja za poboljšanje integracije i položaja hrvatskog iseljeništva u Republici Austriji.

Kao najznačajnija pitanja iz područja kulturne autonomije, predstojnica Krstičević je istaknula obrazovanje i uporabu materinskog jezika. Naglasila da će od 1. srpnja 2013. godine hrvatski biti jedan od 24 jezika u službenoj uporabi u EU te u tom smislu predložila da i austrijska strana počne tretirati hrvatski kao zasebni jezik. Osim toga, predstojnica Krstičević je austrijskog kolegu zamolila za pomoć oko osnivanja Hrvatske kuće u Beču, koja bi prvenstveno služila potrebama hrvatske zajednice u Republici Austriji.

Državni tajnik g.Sebastian Kurz govorio je o integraciji stranaca te istaknuo da u Republici Austriji živi oko 70.000 Hrvata, dobro integriranih u austrijsko društvo (dva su ministra pripadnici gradišćanskih Hrvata u austrijskoj vladi). Istaknuo je i dobru suradnju s hrvatskim udrugama te obećao daljnju pomoć boljoj integraciji Hrvata u austrijsko društvo.


Kontakt


Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske
Trg hrvatskih velikana 6
10000 Zagreb

E: press@hrvatiizvanrh.hr
E: ured@hrvatiizvanrh.hr

Radno vrijeme Državnog ureda:
od ponedjeljka do petka
od 8:30 do 16:30 sati

Uredovno radno vrijeme:
za rad sa strankama:
od ponedjeljka do petka
od 9:00 do 15:00 sati