REPUBLIKA HRVATSKA

Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske

Kontakti | Mapa weba | English

Kontakti | English

15 10.2012.

Predstojnica Krstičević primila izaslanstvo škola iz australske države Viktorije


mr.sc. Daria Krstičević, predstojnica Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske primila je izaslanstvo škola iz australske države Viktorije, u kojima se na osnovnoškolskoj i srednjoškolskoj razini podučava hrvatski jezik.

Na sastanku se razgovaralo o mogućnostima i načinima potpore učenju hrvatskoga jezika u Osnovnoj školi Svete Obitelji te o potrebi razvijanja online programa za hrvatski jezik.

“Jezik je temelj identiteta” – rekla je predstojnica Krstičević i dodala:” Nepoznavanjem i izumiranjem hrvatskoga jezika naše iseljeničke zajednice gube bitnu odrednicu nacionalnog identiteta. Svjesni tog, nastaviti ćemo s programom učenja i usavršavanja hrvatskog jezika u domovini. Ali ćemo usporedo i pojačano raditi s našim iseljeničkim zajednicama. Nastojat ćemo, u suradnji s resornim ministarstvom, e –obrazovanje ugraditi u većinu zemalja u kojima žive. Primjenom modernih informatičkih tehnologija, u procesu učenja će se proširiti dostupnost obrazovne građe koja će na ovaj način postati pristupačna i polaznicima u manjim mjestima“.

Australsko izaslanstvo je upoznalo predstojnicu Krstičević sa načinom organizacije nastave hrvatskog jezika u školama Viktorije, koja je integrirana u redovnu nastavu. Učenici imaju mogućnost učenja hrvatskog jezika od samog polaska u školu.

Izaslanstvo iz Australije je predvodio Frank Merlino, ravnatelj Victorian School of Languages, Brian Everett, ravnatelj Holy Family School, te Katica Perinac, predsjednica Udruge učitelja hrvatskog jezika u Viktoriji. Ispred Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta sastanku je nazočio Milan Bošnjak, voditelj Odjela za osnovnoškolski odgoj i obrazovanje.


Kontakt


Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske
Trg hrvatskih velikana 6
10000 Zagreb

E: press@hrvatiizvanrh.hr
E: ured@hrvatiizvanrh.hr

Radno vrijeme Državnog ureda:
od ponedjeljka do petka
od 8:30 do 16:30 sati

Uredovno radno vrijeme:
za rad sa strankama:
od ponedjeljka do petka
od 9:00 do 15:00 sati