REPUBLIKA HRVATSKA

Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske

Kontakti | Mapa weba | English

Kontakti | English

13 10.2012.

Predstojnica Krstičević u posjetu gradišćanskim Hrvatima i hrvatskim iseljenicima u Austriji


mr. Daria Krstičević, predstojnica Državnoga ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske sastala se u Beču s s predstavnicima preko 30 hrvatskih udruga s područja Republike Austrije i s predstavnicima gradišćanskih Hrvata u Austriji.

Na sastanku s predstavnicima hrvatskih udruga u Austriji, predstojnica Krstičević je istaknula značaj i mogućnosti koje će se ubuduće pružati iseljenim Hrvatima putem specijalnog statusa za one Hrvate koji su zbog prilagodbe zakonodavstvu u zemljama boravka morali zatražiti ispis iz državljanstva Republike Hrvatske, kao i neke pogodnosti koje će im pružati „Cro card“.

Predstavnici udruga upoznati su i s natječajem za Savjet Vlade koji je raspisan do 10. studenoga, a u kojemu Austrija broji tri člana: dvoje predstavnika hrvatske manjine te jedan predstavnik Hrvata kao doseljenika u Austriju. Udruge će u tom smislu uskoro upriličiti sastanak na kojemu će izabrati svojega predstavnika za Savjet Vlade RH.

Na sastanku s predstavnicima gradišćanskih Hrvata je razgovarano o recentnim događanjima u hrvatskoj nacionalnoj manjini, donošenju Zakona o nacionalnim manjinama, te potrebi podupiranja institucija Republike Hrvatske pri projektu osnivanja njemačko-hrvatske i njemačko-mađarske škole u Beču.


Tijekom posjeta Austriji, predstojnica Krstičević je posjetila „Kulturnu zadrugu (KUGA) Gradišćanskih Hrvata“ u Velikom Borištovu, te nazočila izložbi „Rimski Dodekaeder u Zagrebu 1862. – 2012.“ I koncertu Folklornog ansambla „Ivan Goran Kovačić“.


Kontakt


Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske
Trg hrvatskih velikana 6
10000 Zagreb

E: press@hrvatiizvanrh.hr
E: ured@hrvatiizvanrh.hr

Radno vrijeme Državnog ureda:
od ponedjeljka do petka
od 8:30 do 16:30 sati

Uredovno radno vrijeme:
za rad sa strankama:
od ponedjeljka do petka
od 9:00 do 15:00 sati