REPUBLIKA HRVATSKA

Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske

Kontakti | Mapa weba | English

Kontakti | English

10 10.2012.

Predstojnica Krstičević pozdravila hrvatske svećenike i pastoralne suradnike iz hrvatskih katoličkih misija u Zapadnoj Europi


Hrvatske katoličke misije su nositelji, ne samo duhovnog, već i kulturnog života iseljenih Hrvata

Mr.sc. Daria Krstičević, predstojnica Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske nazočila je otvaranju Godišnjeg pastoralnog skupa na temu „Pravo na rad i nezaposlenost u suvremenim društvima“, koji se ove godine održava u Tuheljskim Toplicama, od 8. do 12. listopada, u organizaciji Hrvatskoga dušobrižničkog ureda iz Frankfurta na Majni.

Tom prigodom, predstojnica Krstičević je istaknula kako su, stavljanjem u fokus gorućih problema, Hrvatska katolička crkva, hrvatski svećenici i pastoralni suradnici,
još jednom pokazali da se aktivno uključuju u društvena zbivanja, promišljaju probleme i izazove pred kojima se nalaze njeni članovi te se beskompromisno bore za prava onih najugroženijh.

Predstojnica Krstičević je naglasila i ulogu hrvatskih katoličkih misija u očuvanju hrvatskog jezika i kulture u iseljeništvu. „U vrijeme dok još nismo imali hrvatsku državu, hrvatske katoličke misije su našim ljudima pružale svakovrsnu pomoć i potporu . Nastale su kao izraz duhovne brige Crkve za svojim iseljenim članovima – vjernicima, i postale su nositeljima ne samo duhovnog života, već i kulturnog života iseljenih Hrvata o čemu svjedoče putem svojih životnih priča mnogi vjernici. Bile su, kako onda, tako i danas nužne i od životne važnosti za hrvatske iseljenike-vjernike, jer im daju prostor u kojem se okupljaju, rade na očuvanju hrvatskoga etnosa, hrvatskoga jezika, te kulturnog i vjerskog identiteta“.

Predstojnica Krstičević je izrazila zahvalnost svima njima, te ih ujedno pozvala na suradnju kako bi što uspješnije ostvarili zajednički cilj – očuvanje hrvatskoga identiteta i povezivanje Hrvata, ma gdje živjeli.


Kontakt


Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske
Trg hrvatskih velikana 6
10000 Zagreb

E: press@hrvatiizvanrh.hr
E: ured@hrvatiizvanrh.hr

Radno vrijeme Državnog ureda:
od ponedjeljka do petka
od 8:30 do 16:30 sati

Uredovno radno vrijeme:
za rad sa strankama:
od ponedjeljka do petka
od 9:00 do 15:00 sati