REPUBLIKA HRVATSKA

Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske

Kontakti | Mapa weba | English

Kontakti | English

16 09.2012.

Predstojnica Krstičević sudjelovala na prvom Business cafe-u u Vitezu


Predstojnica Državnog ureda za Hrvate izvan RH mr.sc. Daria Krstičević sudjelovala je na prvom Business cafeu, gospodarskom forumu u Vitezu koji je okupio 130 gospodarstvenika i uglednika iz RH i BiH. Uvodničari osnovne teme skupa „Bilateralni gospodarski odnosi BiH i Hrvatske u svjetlu ulaska Hrvatske u EU“ bili su Vjekoslav Bevanda, predsjedatelj Vijeća ministara BiH i Gordan Maras, ministar poduzetništva i obrta u Vladi RH.

„Na našu sreću u Republici Hrvatskoj imamo iskrenog prijatelja i partnera. Imamo izuzetnu suradnju na svim poljima i iskrene prijatelje u strukturama političke, izvršne i zakonodavne vlasti. Uporno radimo na još boljem povezivanju poduzetnika, na stvaranju odgovarajuće klime, kako bi ta suradnja, i sada vrlo dobra, bila još uspješnija“ – rekao je tom prigodom predsjedatelj Vijeća ministara BiH.

„ Pred nama i pred BiH je puno izazova i mogućnosti a mnogo što dobroga i korisnog nas veže i obvezuje na još bolju suradnju. Mnogo tog će se i dodatno unaprijediti kada BiH potpiše sporazum o pridruživanju EU, kada će moći koristiti i značajna sredstva EU, a na tom putu Hrvatska će biti spremna pomoći“ – rekao je ministar Maras.

Predstojnica Krstičević je predstavila gospodarske aspekte suradnje između dvije države a u skladu sa Zakonom o odnosima RH s Hrvatima izvan RH, čime su stvorene temeljne pravne i institucionalne pretpostavke za izgradnju sustavne i učinkovite suradnje s pripadnicima hrvatskog naroda izvan njenih granica. Zakon predviđa sustavno povezivanje hrvatskih gospodarstvenika iz Bosne i Hercegovine i njihovih udruga s gospodarstvenicima i udrugama u Republici Hrvatskoj: „ Nastaviti ćemo raditi na unapređenju poslovnih veza s Hrvatima u Bosni i Hercegovini i u suradnji s gospodarstvenicima iz obje države izraditi i provoditi razvojne projekte te poticati razvojne projekte koji sadrže programe zapošljavanja povratnika i useljenika. Osim toga kao oblik gospodarske suradnje s Hrvatima u Bosni i Hercegovini poticati ćemo prekograničnu i regionalnu suradnju kroz vlastite projekte i pružati pomoć pri kandidiranju na natječajima za fondove Europske unije“ – rekla je tom prigodom predstojnica Krstičević.

Organizatori prvog Business cafea u BiH su Udruga trgovaca BiH, Inter96.tržišne komunikacije iz Viteza i Veleposlanstvo RH u BiH. Business caffe je sve popularniji i sve učestaliji način okupljanja gospodarstvenika, javnih djelatnika i dužnosnika izvršne i zakonodavne vlasti u mnogim zemljama zapadne Europe.


Kontakt


Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske
Trg hrvatskih velikana 6
10000 Zagreb

E: press@hrvatiizvanrh.hr
E: ured@hrvatiizvanrh.hr

Radno vrijeme Državnog ureda:
od ponedjeljka do petka
od 8:30 do 16:30 sati

Uredovno radno vrijeme:
za rad sa strankama:
od ponedjeljka do petka
od 9:00 do 15:00 sati