REPUBLIKA HRVATSKA

Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske

Kontakti | Mapa weba | English

Kontakti | English

12 12.2012.

Održan znanstveno-stručni skup „Život i djelo dr. Tihomila Rađe“


Dodatna vrijednost ovog skupa - suradnja znanstvenika iz Republike Hrvatske i predavača iz hrvatskog iseljeništva

-
U Sinju je 11. i 12. prosinca, u organizaciji Instituta za migracije i narodnosti iz Zagreba i Grada Sinja održan znanstveno-stručni skup „Život i djelo dr. Tihomila Rađe“. Na skupu su se okupili znanstvenici s više hrvatskih znanstveno-istraživačkih ustanova kao i Rađini suradnici iz političkih i publicističkih projekata hrvatske političke emigracije.


Tom prigodom, mr.sc. Katharina Hinić, voditeljica Službe za kulturu, obrazovanje, znanost i sport Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske naglasila je kako je, dodatna vrijednost ovog skupa suradnja znanstvenika iz Republike Hrvatske i predavača iz hrvatskog iseljeništva. Upravo je to Strateški cilj Republike Hrvatske - očuvanje, jačanje i razvoj hrvatskog zajedništva te gospodarski i opći napredak, kako Hrvata u domovini, tako i Hrvata koji žive u drugim zemljama – rekla je Hinić.

Skup je bio podijeljen u četiri panela kroz koje se nastojalo ispitati i objasniti različite faze životnog puta te političkog i društvenog djelovanja Tihomila Rađe, hrvatskog intelektualca i političkog emigranta. Skup je tako prikazao njegove životne i političke početke i odlazak u emigraciju zbog političkih progona i ograničavanja građanskih prava i nacionalne slobode. Posebna pažnja dana je njegovom djelovanju u emigraciji gdje se Rađa isticao vrsnim političkim, ekonomskim i književnim analizama i upornim radom na podizanju razine političkog života hrvatske emigracije i promicanju hrvatskog identiteta i nacionalnih prava. Obrađeni su također i njegovi doprinosi uspostavljanju veza između iseljene i domovinske Hrvatske i njegovo djelovanje na izgradnji demokratske političke kulture u osamostaljenoj Hrvatskoj.

Skup u Sinju je domaćoj javnosti pokazao kako je njihov sugrađanin Tihomil Rađa bio jedan od ljudi koji su nesebično svoju vlastitu životnu snagu, potencijale i sredstva stavili u službu političkih i društvenih probitaka hrvatskog naroda i svih građana Hrvatske.

Kontakt


Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske
Trg hrvatskih velikana 6
10000 Zagreb

E: press@hrvatiizvanrh.hr
E: ured@hrvatiizvanrh.hr

Radno vrijeme Državnog ureda:
od ponedjeljka do petka
od 8:30 do 16:30 sati

Uredovno radno vrijeme:
za rad sa strankama:
od ponedjeljka do petka
od 9:00 do 15:00 sati