REPUBLIKA HRVATSKA

Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske

Kontakti | Mapa weba | English

Kontakti | English

09 11.2012.

Održani IX. Susreti književnika hrvatskih manjina s književnicima u Republici Hrvatskoj.


Državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske – pokrovitelj ovogodišnjih Susreta u Rovinju

-
U Rovinju su od 8. do 9. studenoga 2012. održani IX. Susreti književnika hrvatskih manjina s književnicima u Republici Hrvatskoj.

Tom prigodom, mr.sc. Katharina Hinić, voditeljica Službe za kulturu, obrazovanje, znanost i sport Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske naglasila je kako
Susreti u Rovinju povezuju hrvatske manjinske književnike s Republikom Hrvatskom: „ A na stručno - znanstvenom skupu razmatraju se standardi zaštita manjina u svojoj različitosti i vrijednostima što čini ovaj skup iznimno zanimljivim i sveopće poučnim“ .

Ovogodišnji Susreti bili su posvećeni pjesniku, književnom i likovnom kritičaru Viktoru Vidi, Kotoraninu preminulim u Buenos Airesu, u prigodi njegove stote obljetnicu rođenja.

Prvog dana Susreta, nastupili su Zvonimir Deković (Crna Gora), Ljubica Kolarić- Dumić (Hrvatska-Srbija), Romina Floris (Italija), Tomislav Milohanić (Hrvatska), Antonio Sammartino (Italija), Šimun Šito Ćorić (Švicarska), Ana Šoretić (Austrija), Adrijan Vuksanović (Crna Gora), Đuro Vidmarović (Hrvatska), Miroslav Sindik (Crna Gora), Desa Matijević (Crna Gora) i Alojz Štoković (Hrvatska).

Drugi radni dan Susreta bio je rezerviran za stručno - znanstveni skup o standardima zaštite manjina s predstavljanjem publikacija o hrvatskoj manjini u Boki kotorskoj „Hrvati Boke kotorske kroz povijest-sjećanja i zaboravi“ Đure Vidmarovića i „Crnogorsko naslijeđe u Istri“ Alojza Štokovića o crnogorskoj manjini u Peroju u Istri.

O životu i djelu Viktora Vide govorio je Đuro Vidmarović. Zanimljive detalje o ovom bokeljskom pjesniku iznio je i fra Šimun Šito Ćorić..

O knjizi Đura Vidmarovića "Hrvati Boke kotorske kroz povijest" govorio je Adrijan Vuksanović i sam autor, dok je Ljubica Kolarić - Dumić predstavila književnika iz Srijema, Živka Beretića. Fra Šimun Šito Ćorić ispričao je životni put Lucijana Kordića. Antonio Sammartino, s napomenom da će govoriti „na našo“, vrlo je vjerno prikazao usmenu predaju baštine moliških Hrvata do prve pisane riječi u Moliseu.

Ana Schoretits/ Šoretić imala je izlaganje "Hrvatska i njemačka stonoga - kako se razlikuju u kretanju?", a Adrijan Vuksanović upoznao je sudionike s temom "Književnost Hrvata Boke kotorske s osvrtom na nakladničku djelatnost XX. stoljeća".

Dvodnevni skup organizirali su HKD „Franjo Glavinić“, Matica Hrvatska iz Rovinja te Hrvatska matica iseljenika-podružnice Pula. Državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske pokrovitelj je ovogodišnjih Susreta u Rovinju.

Kontakt


Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske
Trg hrvatskih velikana 6
10000 Zagreb

E: press@hrvatiizvanrh.hr
E: ured@hrvatiizvanrh.hr

Radno vrijeme Državnog ureda:
od ponedjeljka do petka
od 8:30 do 16:30 sati

Uredovno radno vrijeme:
za rad sa strankama:
od ponedjeljka do petka
od 9:00 do 15:00 sati