REPUBLIKA HRVATSKA

Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske

Kontakti | Mapa weba | English

Kontakti | English

25 04.2013.

Potpora projektu kojeg provodi folklorno društvo Jadranski biser


Cilj projekta - potaknuti osnivanje hrvatske klape u Čileu te na taj način promicati izvornu hrvatsku glazbu u Južnoj Americi i
pojačati zbližavanje i povezivanje s hrvatskom kulturom, osobito s klapskom glazbom

-
Tijekom prvog dana službenog posjeta Čileu, u četvrtak 25.travnja 2013., mr.sc. Daria Krstičević, predstojnica Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske je posjetila prostorije Hrvatskog stadiona ( Estadio Croata) u Santiagu, gdje se susrela s predstavnicima institucija hrvatskih iseljenika: Hrvatski sokol, Jadranska vila, Hrvatske žene, Udruga profesionalaca hrvatskog podrijetla, Kulturna korporacija Domovina, Čileansko-hrvatska gospodarska komora i folklorno društvo Jadranski biser.

Tom prigodom, predstojnica Krstičević je predstavila rad, glavne ciljeve i zadaće Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, pozvavši sve prisutne pojedince i zajednice da svojim aktivnostima i prijedlozima doprinesu ostvarenju zajedničkog cilja – jačem i učinkovitijem povezivanju Hrvata s matičnom domovinom.

g. Rueben Marinković, predsjednik Hrvatskog stadiona izrazio je posebnu zahvalnost Državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske i predstojnici Krstičević što su prepoznali važnost i dali potporu projektu kojeg provodi folklorno društvo Jadranski biser, a kojim se nastoji pojačati zbližavanje i povezivanje s hrvatskom kulturom, osobito s klapskom glazbom. Cilj ovog kulturnog događanja je također potaknuti osnivanje hrvatske klape u Čileu te na taj način promicati izvornu hrvatsku glazbu u Južnoj Americi.

Istoga dana, u prostorijama veleposlanstva Republike Hrvatske u Santiagu je održan sastanak s Tatjanom Terzić, izvršnom direktoricom kulturne korporacije Domovina, koja ove godine organizira II. Južnoamerički festival hrvatskog folklora. U sklopu natječaja za financiranje programa i projekta Hrvata u iseljeništvu, Državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske potpomogao je ovaj važni projekt koji ima za cilj proširiti, prenijeti i razmijeniti tradiciju, kulturu i običaje hrvatskih zajednica u svijetu preko plesa, glazbe i pjesama. „Na taj način promiče se bogata folklorna tradicija hrvatskoga naroda te način na koji brojne hrvatske zajednice iz cijele Južne Amerike i svijeta žive i pokazuju tu tradiciju“ – rekla je tom prigodom predstojnica Krstičević.

Predstojnica Krstičević se susrela i s Nelom Domjan, autoricom dječje slikovnice „Šarena leptirica Didi i duševna pčelica Sisi“ , koja je Državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske poklonila autorska prava na tu knjižicu za djecu čija radnja se događa upravo u domovini autorice –Hrvatskoj.

Kontakt


Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske
Trg hrvatskih velikana 6
10000 Zagreb

E: press@hrvatiizvanrh.hr
E: ured@hrvatiizvanrh.hr

Radno vrijeme Državnog ureda:
od ponedjeljka do petka
od 8:30 do 16:30 sati

Uredovno radno vrijeme:
za rad sa strankama:
od ponedjeljka do petka
od 9:00 do 15:00 sati