REPUBLIKA HRVATSKA

Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske

Kontakti | Mapa weba | English

Kontakti | English

24 10.2018.

Državni tajnik Zvonko Milas posjetio hrvatske zajednice u New Yorku


U nastavku službenog putovanja u Sjedinjene Američke Države, državni tajnik Zvonko Milas posjetio je hrvatsku zajednicu u New Yorku. Uz izaslanstvo Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, susretima i sastancima s hrvatskim zajednicama u New Yorku prisustvovale su Lara Romano, zamjenica veleposlanika Republike Hrvatske u Washingtonu i Lidija Babić, konzulica.

U nedjelju, 21. listopada 2018. održana je sv. misa u hrvatskoj župi sv. Ćirila i Metoda i sv. Rafaela na Manhattanu koju je predvodio župnik, fra Nikola Pašalić. Poslije sv. mise održan je godišnji banket hrvatske zajednice na kojem je prisustvovao velik broj župljana. Prema riječima fra Nikole Pašalića u župi se redovito okuplja oko 1500 obitelji koji na sv. misu kao i na razna događanja hrvatske zajednice dolaze s područja saveznih država New Yorka, Connecticuta, New Jerseya, Delawarea, Marylanda i Pennsylvanije. Nakon godišnjeg banketa održan je radni sastanak s hrvatskim iseljenicima, župljanima župe sv. Ćirila i Metoda i sv. Rafaela.

Nadalje, u ponedjeljak, 22. listopada 2018. u prostorijama Hrvatskog radija, državni tajnik Zvonko Milas je u sklopu intervjua, kojeg je vodio gospodin Boris Miketić, sve iseljene Hrvate pozvao na zajedništvo i suradnju u programima usmjerenim na podršku projekata i raznih mjera namijenjenih Hrvatima izvan Republike Hrvatske.

Delegaciju Središnjeg državnog ureda dočekao je župnik američke župe Most Precious Blood, pater Vedran Kirinčić. Hrvatska katolička misija bl. Ivan Merz, koja djeluje unutar župe Most Precious Blood, osnovana je 1971. Tijekom posjeta župi održan je kratki sastanak s predstavnicima folklornog društva Hrvatska ruža, hrvatske klape i učiteljicama hrvatske nastave, a u sklopu kojeg je državni tajnik Milas ukazao na modele i načine suradnje, odnosno podrške njihovim brojnim aktivnostima.

Posjet hrvatskoj zajednici u Astoriji nastavljen je sastankom u hrvatskom istarskom klubu te je upriličen sastanak s predstavnicima dvadesetak istarskih klubova.

U vrlo pozitivnoj atmosferi predstavnici hrvatskih klubova predstavili su svoje klubove, područja djelovanja i aktivnosti istih, a svima prisutnima obratio se državni tajnik Milas koji je istaknuo važnost poznavanja područja djelovanja i aktivnosti klubova kao i upoznavanja predstavnika istih o programima Središnjeg državnog ureda putem kojih je moguće ostvariti suradnju te zajedničkim djelovanjem nadograditi i nadopuniti postojeće, kao i kreirati buduće aktivnosti. Predstavljen je i pilot projekt Registar hrvatskih subjekata Hrvata izvan Republike Hrvatske, a djelatnici Središnjeg državnog ureda pružili su savjete za razna statusna pitanja, kao i pitanja povratka u Republiku Hrvatsku.

Pogledaj galeriju →

Kontakt


Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske
Trg hrvatskih velikana 6
10000 Zagreb

E: press@hrvatiizvanrh.hr
E: ured@hrvatiizvanrh.hr

Radno vrijeme Državnog ureda:
od ponedjeljka do petka
od 8:30 do 16:30 sati

Uredovno radno vrijeme:
za rad sa strankama:
od ponedjeljka do petka
od 9:00 do 15:00 sati