REPUBLIKA HRVATSKA

Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske

Kontakti | Mapa weba | English

Kontakti | English

28 09.2018.

Održana 3. sjednica hrvatsko-crnogorskog Međuvladinog mješovitog odbora za provedbu Sporazuma o zaštiti prava nacionalnih manjina


U Podgorici je u četvrtak 27. rujna održana Treća sjednica Međuvladinog Mješovitog odbora za praćenje provedbe Sporazuma između Republike Hrvatske i Crne Gore o zaštiti prava hrvatske manjine u Crnoj Gori i crnogorske manjine u Republici Hrvatskoj.

Treća sjednica hrvatsko-crnogorskog Međuvladinog mješovitog odbora je održana u vili Gorica. Hrvatsko izaslanstvo predvodio je gospodin Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i predsjedatelj hrvatskog dijela Međuvladinog mješovitog odbora, a crnogorsko izaslanstvo predvodio je gospodin Valon Dasharami, v.d. tajnika Ministarstva za ljudska i manjinska prava Vlade Crne Gore i predsjedatelj crnogorskog dijela Međuvladinog mješovitog odbora.

Tijekom sjednice analizirana je provedba usvojenih preporuka s prethodne sjednice, koja je održana u svibnju 2017. godine u Zagrebu te su usklađivana rješenja za aktualna pitanja od važnosti za obje manjine.

Po završetku sjednice hrvatski predsjedatelj Zvonko Milas zahvalio se svom crnogorskom kolegi Valonu Dasharamiju i članovima hrvatsko-crnogorskog Međuvladinog mješovitog odbora na doprinosu u radu ovoga Odbora. I ovom prigodom obje strane su suglasne kako se i Republika Hrvatska i Crna Gora ubrajaju u europske države koje osiguravaju visoku razinu manjinskih prava, sukladno međunarodnim standardima zaštite prava nacionalnih manjina, jednako tako, naglašeni su prijateljski odnosi između dvije države te kako Republika Hrvatska , kao članica Europske unije podupire put Crne Gore u europske integracije.

Prije početka sjednice hrvatsko izaslanstvo na čelu s državnim tajnikom Zvonkom Milasom primio je crnogorski ministar za ljudska i manjinska prava Mehmed Zenka. Sastanku je prisustvovala i ministrica bez portfelja Marija Vučinović. Tom prigodom dvije strane razmijenile su svoja iskustva u modalitetima zaštite manjinskih prava te se razgovaralo o međusobnoj suradnji glede zaštite prava i unaprjeđenja položaja hrvatske nacionalne manjine u Crnoj Gori i crnogorske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj.

Pogledaj galeriju →

Kontakt


Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske
Trg hrvatskih velikana 6
10000 Zagreb

E: press@hrvatiizvanrh.hr
E: ured@hrvatiizvanrh.hr

Radno vrijeme Državnog ureda:
od ponedjeljka do petka
od 8:30 do 16:30 sati

Uredovno radno vrijeme:
za rad sa strankama:
od ponedjeljka do petka
od 9:00 do 15:00 sati