REPUBLIKA HRVATSKA

Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske

Kontakti | Mapa weba | English

Kontakti | English

04 09.2018.

Održan sastanak s visokim povjerenikom OESS-a za nacionalne manjine


U Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske, 4. rujna 2018. održan je sastanak s gospodinom Lambertom Zannierom, visokim povjerenikom OESS-a za nacionalne manjine.

Državni tajnik Zvonko Milas na samom početku istaknuo je da pripadnici hrvatske nacionalne manjine koja živi u 12 europskih država žive u prilično različitim uvjetima. Naglasio je da je Republika Hrvatska sklopila četiri sporazuma (s Mađarskom, Republikom Srbijom, Republikom Makedonijom i Crnom Gorom) čiju provedbu prate međuvladini mješoviti odbori, a Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske je s hrvatske strane koordinacijsko je tijelo i nositelj poslova u vezi s pripremom i održavanjem sjednica međuvladinog mješovitog odbora. Također, tijekom sastanka državni tajnik Milas naglasio je kako važnu ulogu u sjednicama imaju predstavnici nacionalnih manjina, a zahvaljujući sklopljenim sporazumima i radu međuvladinih mješovitih odbora stvaraju se preduvjeti za poboljšanje ukupnog stanja, statusa i razine ostvarenih manjinskih prava u sve četiri države. Tijekom sastanka državni tajnik ukazao je na položaj i status Hrvata u Talijanskoj Republici i Republici Sloveniji te na druga otvorena pitanja i izazove s kojima se Središnji državni ured susreće.

Gospodin Lamberto Zannier je naglasio kako je važna zadaća Ureda kojemu je na čelu rad na promicanju učinkovitog sudjelovanja pripadnika nacionalnih manjina u javnom životu, osiguravanje primjerenog pristupa pravosuđu, medijima i obrazovanju te sprječavanje i rješavanje sukoba. Istaknuo je hvale vrijedno postignuće Središnjeg državnog ureda što će se u 2018. godini održati sjednice sva četiri međuvladina mješovita odbora za zaštitu manjina te pozvao predstavnike Središnjeg državnog ureda na intenzivniju suradnju, poput predstavljanja svojih aktivnosti na skupovima vezanim u Bolzanske preporuke, koje je Ured visokog povjerenika za nacionalne manjine OESS-a donio 2008. godine u Bolzanu, Talijanska Republika, a odnose se na preporuke o pravima nacionalnih manjina u međudržavnim odnosima.
Državni tajnik Milas se zahvalio g. Zannieru na iskazanom interesu i konstruktivnom razgovoru te izrazio spremnost za buduću aktivnu suradnju.

Uz visokog povjerenika sastanku su nazočili gospođa Ivana Perkušić, zamjenica državnog tajnika i gospodin Milan Bošnjak savjetnik s posebnim položajem za pitanja hrvatske manjine u inozemstvu i viša savjetnica Natacha Andonovski-Carter, Wiliam Romans, viši pravni savjetnik te Filip Naglić iz Službe za ljudska prava Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Pogledaj galeriju →

Kontakt


Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske
Trg hrvatskih velikana 6
10000 Zagreb

E: press@hrvatiizvanrh.hr
E: ured@hrvatiizvanrh.hr

Radno vrijeme Državnog ureda:
od ponedjeljka do petka
od 8:30 do 16:30 sati

Uredovno radno vrijeme:
za rad sa strankama:
od ponedjeljka do petka
od 9:00 do 15:00 sati