REPUBLIKA HRVATSKA

Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske

Kontakti | Mapa weba | English

Kontakti | English

11 03.2013.

Predstojnica Krstičević u službenom posjetu Beogradu


"Zatražena dosljedna primjenu zakonskih propisa iz područja obrazovanja na materinskom jeziku za pripadnike hrvatskog naroda u Srbiji"

-

U sklopu službenog posjeta Republici Srbiji, Daria Krstičević, predstojnica Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske sastala se u Beogradu sa predstavnicima hrvatske manjinske zajednice u Srbiji.

Razgovaralo se o položaju hrvatske manjine u Srbiji, kao i aktivnostima vezanim za implementaciju do sada dogovorenih manjinskih prava.

Tijekom službenog posjeta Beogradu, predstojnica Krstičević razgovarala je sa Žarkom Obradovićem, ministrom obrazovanja, znanosti i tehnološkog razvoja Republike Srbije.

Tema razgovora bilo je pitanje obrazovanja hrvatske nacionalne manjine u Republici Srbiji. Predstojnica Krstičević zatražila je dosljednu primjenu zakonskih propisa iz područja obrazovanja na materinskom jeziku za pripadnike hrvatskog naroda.

Dogovoreno je da će se intenzivirati napori srpske strane oko provedbe Sporazuma između Republike Hrvatske i Republike Srbije o zaštiti prava manjina (sklopljen 15. studenog 2005. godine) a koji, od strane Republike Srbije, nije u potpunosti realiziran. Ministarstvo obrazovanja, znanosti i tehnološkog razvoja Republike Srbije uložiti će dodatne napore i poduzeti konkretne aktivnosti kako bi se spomenuti Sporazum u potpunosti primijenio, te kako bi Hrvati u Srbiji ostvarila sva manjinska prava.

Podsjećamo da je politički i pravni položaj nacionalnih manjina u Srbiji reguliran Ustavnom poveljom Srbije, Poveljom o ljudskim i manjinskim pravima i građanskim slobodama te Zakonom o pravima i slobodama nacionalnih manjina (donesen u Skupštini SRJ 26. veljače 2002. godine kada je hrvatskoj nacionalnoj zajednici po prvi puta priznat status manjine). Nakon višegodišnjih pregovora, u Beogradu 15. studenog 2004. godine potpisan je Sporazum o zaštiti prava hrvatske manjine u Srbiji i Crnoj Gori i srpske i crnogorske manjine u Republici Hrvatskoj, koji je 2005. godine i ratificiran u objema državama. Temeljem navedenog Sporazuma formiran je međuvladin Mješoviti odbor sa zadaćom praćenja provedbe i podnošenja preporuka vladama u svezi s ostvarivanjem Sporazuma.

Kontakt


Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske
Trg hrvatskih velikana 6
10000 Zagreb

E: press@hrvatiizvanrh.hr
E: ured@hrvatiizvanrh.hr

Radno vrijeme Državnog ureda:
od ponedjeljka do petka
od 8:30 do 16:30 sati

Uredovno radno vrijeme:
za rad sa strankama:
od ponedjeljka do petka
od 9:00 do 15:00 sati