REPUBLIKA HRVATSKA

Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske

Kontakti | Mapa weba | English

Kontakti | English

08 03.2013.

Predstojnica Krstičević se sastala s predstavnicima udruga gradišćanskih Hrvata iz Mađarske, Austrije i Slovačke


"Gradišćanski Hrvati - primjer u očuvanju identiteta, hrvatske kulture, jezika i običaja"

-
Darija Krstičević, predstojnica Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske sastala se u Šopronu s predstavnicima udruga Gradišćanskih Hrvata iz Mađarske, Austrije i Slovačke.

Tijekom sastanka razmotrena su najvažnija pitanja od interesa za daljnje djelovanje i opstanak gradišćanskih Hrvata na području susjednih triju država.

Predstojnica Krstičević je zahvalila gradišćanskim Hrvatima na svom uloženom trudu u očuvanju i promicanju hrvatskog identiteta, hrvatske kulture, jezika i običaja na prostorima triju država:Mađarske, Austrije i Slovačke, kroz skoro pet stoljeća. Upoznala ih je s radom i aktivnostima Državnog ureda te pozvala da se u rješavanju svih postojećih otvorenih pitanja obrate Uredu kao središnjem tijelu za jačanje i koordinaciju odnosa s hrvatskim zajednicama u svijetu.

Predstavnici gradišćanskih Hrvata su najavili i organiziranje dvotjedne karavane s konjima i konjskim zapregama, pod nazivom „Po staza naših starih“, koja će krenuti 1. srpnja 2013. iz Hrvatske prema Sloveniji, Austriji, Slovačkoj i Mađarskoj te će, na taj način ujedno i simbolično obilježiti i ulazak RH u EU. Povod za ovu manifestaciju je 480. obljetnica dolaska Hrvata u Gradišće.

Tijekom posjeta Šopronu, predstojnica Krstičević je nazočila i snimanju HTV –ove emisije Lijepom našom, koja je snimana u Šopronu povodom 480. Obljetnice dolaska Hrvata u Gradišće.

Kontakt


Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske
Trg hrvatskih velikana 6
10000 Zagreb

E: press@hrvatiizvanrh.hr
E: ured@hrvatiizvanrh.hr

Radno vrijeme Državnog ureda:
od ponedjeljka do petka
od 8:30 do 16:30 sati

Uredovno radno vrijeme:
za rad sa strankama:
od ponedjeljka do petka
od 9:00 do 15:00 sati