REPUBLIKA HRVATSKA

Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske

Kontakti | Mapa weba | English

Kontakti | English

15 02.2013.

Državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske dao potporu Festivalu folklornih skupina Hrvatske bratske zajednice


„Hrvatska bratska zajednica učinila je mnogo u promidžbi Hrvatske i njezina ugleda u svijetu"

-
Mr.sc. Daria Krstičević, predstojnica Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske primila je Zlatka John Čaldarevića, predsjednika zagrebačkog ogranka Hrvatske bratske zajednice, najstarije i najveće organizacije američkih i kanadskih Hrvata.

Tema sastanka bile su modaliteti unapređenja suradnje matične domovine i iseljenih Hrvata u Sjevernoj Americi te jačanje veza na svim poljima. U tom kontekstu, predstojnica Krstičević je dala punu potporu predstojećem Festivalu folklornih skupina Hrvatske bratske zajednice, koji će se održati Zagrebu od 5. - 7. srpnja ove godine.

g. Čaldarević je podsjetio kako se radi o tradicionalnom okupljanju velikog broja folklornih skupina Hrvata iz različitih gradova SAD-a i Kanade. Festival se se održava već nekoliko desetljeća i predstavlja jedno od najvećih postignuća u očuvanju hrvatske tradicijske kulture, naglasio je predsjednik zagrebačkog ogranka HBZa i najavio dolazak 16 folklornih skupina iz SAD i Kanade.

Predstojnica Krstičević se zahvalila članovima Hrvatske bratske zajednice na svemu što su činili i čine za iseljene Hrvate u SAD u i Kanadi, ali i na potpori koji su pružali Republici Hrvatskoj koja je posebice bila značajna tijekom Domovinskog rada: „Hrvatska bratska zajednica učinila je mnogo u promidžbi Hrvatske i njezina ugleda u svijetu. Svojim humanitarnim radom znatno ste pomagali hrvatskoj državi, a u vrijeme Domovinskoga rata pružali ste nesebičnu materijalnu i financijsku pomoć hrvatskom narodu u domovini„ - rekla je predstojnica Krstičević naglasivši snažnu podršku Hrvatske bratske zajednice u američkom Kongresu kada je na dnevni red došlo pitanje priznanja Hrvatske: „Svim snagama ste podržavali i isticali želju hrvatskoga naroda za samostalnom državom“ – zaključila je predstojnica.

Hrvatska bratska zajednica danas broji oko 60 tisuća članova, a utemeljena je 1894. godine.

Kontakt


Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske
Trg hrvatskih velikana 6
10000 Zagreb

E: press@hrvatiizvanrh.hr
E: ured@hrvatiizvanrh.hr

Radno vrijeme Državnog ureda:
od ponedjeljka do petka
od 8:30 do 16:30 sati

Uredovno radno vrijeme:
za rad sa strankama:
od ponedjeljka do petka
od 9:00 do 15:00 sati