REPUBLIKA HRVATSKA

Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske

Kontakti | Mapa weba | English

Kontakti | English

23 01.2018.

Položaj Hrvata u Srbiji prioritet za Vladu Republike Hrvatske


-

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković sastao se danas, u Banskim dvorima, s predsjednikom Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji Slavenom Bačićem i predsjednikom Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i zastupnikom u Narodnoj skupštini Republike Srbije Tomislavom Žigmanovim.
Razgovarali su o položaju i statusu hrvatske manjine u Republici Srbiji. Pozitivnim su ocijenili što će se nakon višegodišnje stanke 30. i 31. siječnja 2018. godine održati Međuvladin mješovit odbor za praćenje Sporazuma o zaštiti manjina sa Srbijom.

Zahvalili su predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću na potpori i stalnom kontaktu s najvišim dužnosnicima Vlade Republike Hrvatske. U tom kontekstu spomenuli su i nedavni posjet ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak Subotici u prigodi održavanja svečane akademije Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV) u povodu 15. obljetnice izbora prvog saziva HNV-a u Srbiji i 15. obljetnice obrazovanja na hrvatskom jeziku u Vojvodini i Srbiji.

Predstavnici hrvatske manjine u Srbiji izvijestili su predsjednika Vlade o projektima i programima koje provode uz potporu Hrvatske, koja preko Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske mnogobrojnim udrugama i organizacijama osigurava značajna sredstva za njihovo djelovanje.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković istaknuo je da je položaj hrvatske nacionalne manjine važno pitanje za Vladu Republike Hrvatske te izrazio očekivanje da će Republika Srbija u punoj mjeri ispuniti preuzete međudržavne obveze. To se odnosi na pitanja političke zastupljenosti Hrvata na svim razinama, njihovih kulturnih prava te obrazovanja i informiranja na hrvatskome jeziku i pismu.

Uz predsjednika Vlade bili su potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić i državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas.

Istoga dana g. Bačić i g. Žigmanov održali su sastanak u Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske s državnim tajnikom Milasom i njegovim suradnicima. Predstavnici Hrvata i državni tajnik Milas izrazili su zadovoljstvo svojom intenzivnom i uspješnom suradnjom te realizacijom brojnih projekata u 2017. godini. Isto tako, izraženo je uvjerenje da će predstojeća 7. sjednica MMO-a za zaštitu manjina između Republike Hrvatske i Republike Srbije, gdje je s hrvatske strane nositelj Središnji državni ured, doprinijeti poboljšanju položaja i statusa Hrvata koji žive u Republici Srbiji.

Kontakt


Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske
Trg hrvatskih velikana 6
10000 Zagreb

E: press@hrvatiizvanrh.hr
E: ured@hrvatiizvanrh.hr

Radno vrijeme Državnog ureda:
od ponedjeljka do petka
od 8:30 do 16:30 sati

Uredovno radno vrijeme:
za rad sa strankama:
od ponedjeljka do petka
od 9:00 do 15:00 sati