REPUBLIKA HRVATSKA

Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske

Kontakti | Mapa weba | English

Kontakti | English

15 11.2017.

Održana 1. sjednica Odbora za provedbu Sporazuma o suradnji Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Sveučilišta u Zagrebu


-

U srijedu 15. studenog 2017., u prostorijama Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske održana je prva sjednica Odbora za provedbu Sporazuma o suradnji Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Sveučilišta u Zagrebu.

Na sjednici su prisustvovali supredsjedatelji državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske gospodin Zvonko Milas i rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras, članovi doc. dr. sc. Andreja Sršen, pomoćnica ministrice znanosti i obrazovanja izv. prof. dr. sc. Ivana Franić te savjetnik s posebnim položajem za pitanja hrvatske nacionalne manjine u inozemstvu gospodin Milan Bošnjak.
Ostali članovi, zamjenica državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske gospođa Ivana Perkušić te prof. dr. sc. Anđelko Akrap, bili su opravdano odsutni. Na sastanku su također prisustvovali gospođa Dubravka Severinski, gospođa Croatiana Orešković i gospođa Dina Rukavina iz Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, prof. dr. sc. Ivana Čuković-Bagić te dr. Branka Rošćić sa Sveučilišta u Zagrebu.

Na sjednici su raspravljene teme poput upisa pripadnika hrvatskoga iseljeništva i hrvatske manjine na Sveučilište u Zagrebu, poboljšanja uvjeta za polaznike sveučilišnih tečajeva hrvatskoga jezika, učenja i poučavanja hrvatskoga jezika u svijetu, poticanja znanstvenoistraživačkoga rada o temi hrvatskoga iseljeništva, hrvatske manjine te Hrvata u Bosni i Hercegovini, pokretanja novih interdisciplinarnih studijskih programa s ciljem integracije i jačanja zajedništva Hrvata izvan Republike Hrvatske te potpisivanje novih međunarodnih sporazuma sa sveučilištima u sredinama s brojnom hrvatskom zajednicom.

Podsjećamo da su Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Sveučilište u Zagrebu, promičući brigu i skrb za Hrvate izvan Republike Hrvatske koje su propisane ustavnim i zakonskim odredbama, 1. ožujka 2017. godine u Zagrebu sklopili Sporazum o suradnji i izrazili međusobno razumijevanje o unaprjeđivanju odnosa Republike Hrvatske s Hrvatima izvan Republike Hrvatske na području obrazovanja i znanosti.

Sporazumom o suradnji Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Sveučilište u Zagrebu promiču očuvanje, jačanje i razvoj obrazovnoga i znanstvenoga napretka i Hrvata u Republici Hrvatskoj i Hrvata izvan Republike Hrvatske. Također, potiču povratak Hrvata i potomaka Hrvata u domovinu Hrvatsku te se pozitivno djeluje na ostanak mladih u hrvatskome društvu, a time se dugoročno jača demografski, gospodarski i opći napredak hrvatskoga društva.

Kontakt


Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske
Trg hrvatskih velikana 6
10000 Zagreb

E: press@hrvatiizvanrh.hr
E: ured@hrvatiizvanrh.hr

Radno vrijeme Državnog ureda:
od ponedjeljka do petka
od 8:30 do 16:30 sati

Uredovno radno vrijeme:
za rad sa strankama:
od ponedjeljka do petka
od 9:00 do 15:00 sati