REPUBLIKA HRVATSKA

Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske

Kontakti | Mapa weba | English

Kontakti | English

06 10.2017.

Jačanje veza sa hrvatskim iseljeništvom jedno od važnih strateških nacionalnih ciljeva


-

U četvrtak 5.listopada 2017., hrvatsko izaslanstvo na čelu sa Zvonkom Milasom, državnim tajnikom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Ivanom Penavom, gradonačelnikom grada Vukovara susrelo se s gradonačelnicom Grada Ballarata Samanthom McIntosh. Tom prigodom, državni tajnik Milas je izrazio zahvalnost na toploj dobrodošlici koju su priredili delegaciji, ali i svim Hrvatima, budući da su se u Grad Ballarat Hrvati naselili prije vise od 160 godina. "Zahvaljujem se na dobrodošlici koju su Australija i grad Ballarat iskazali Hrvatima prije više od 160 godina. Ta dobrodošlica se ne očituje samo u pružanju osjećaja toplog doma i prilike za novi početak. Pomogli ste Hrvatima da postanu značajan čimbenik u australskom društvu i činjenica da je Australija prepoznala hrvatski jezik i kasnije samostalnost hrvatske države među prvima u svijetu-dovoljno govori o autentičnosti vašeg napora. Našim ste sunarodnjacima, a vašim sugrađanima, pokazali koliko cijenite njihovu baštinu i njenu jedinstvenost i dajući im podršku u njegovanju te baštine, postavili ste primjer drugima koji su se njime slijedili znatno poslije vas. Hrvatska je mlada država sa velikom dijasporom u cijelom svijetu i razlog više da Vlada Republike Hrvatske jačanje veza sa našom dijasporom smatra jednim od važnih strateških nacionalnih ciljeva. Ovaj je susret svakako potvrda tih nastojanja i znak da ćemo u Australiji nastaviti pružati hrvatskoj kulturi i identitetu podršku, uz poštovanje zajednici koja je ju srdačno prihvatila“.


Na primanju kod gradonačelnice Macitosh bili su nazočni generalni konzul Republike Hrvatske u Melbourneu g. Belavic, član Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske g. Ante Jurić i predsjednik Australsko - hrvatskog društva Geelong, g. Paul Šarić.

Na susretu s iseljenicima u Hrvatskom klubu Stjepan Radić u Ballaratu državni tajnik Milas i gradonačelnik Penava razgovarali su o povijesti hrvatske zajednice u Gradu Ballaratu, ali i o aktualnostima u domovini, u koju se mnogi australski Hrvati vraćaju nakon umirovljenja.

U AHD Geelong delegacija je sudjelovala na predstavi Bitka za Vukovar. Nakon predstave nazočnima se obratio gradonačelnik Penava s jasnom porukom da je duh kojim su hrvatski branitelji branili Vukovar u nemogućim uvjetima opsade prisutan i ovdje u Australiji, gdje su se Hrvati sami organizirali i stvorili jaku zajednicu, gdje su izgradili Crkve, brojne hrvatske domove i klubovi, kulturno umjetnička društva, sportske klubove, čak i hrvatski arhiv. "Danas nam je ponovno potreban taj duh stvaranja nove hrvatske vrijednosti, ali ovog puta u dobrom, u miru, u slobodnom hrvatskom Vukovaru, u našoj domovini koju neizmjerno volite unatoč kilometrima i desetljećima koji nas razdvajaju."

Državni tajnik Milas je naglasio da je Vlada Republike Hrvatske odlučila sustavno i temeljito pristupiti reformama u upravnim postupcima koje nepotrebno kompliciraju ostvarivanje statusnih i drugih prava Hrvata izvan Republike Hrvatske te je pozvao naše iseljenike i njihove potomke da se uvijek i bez zadrške obrate Uredu sa svim problemima na koje nailaze u komunikaciji s drugim državnim tijelima kako bi zajedno pronašli optimalna rješenja. Zahvalio je nazočnima i na njegovanju hrvatskog identiteta kroz generacije. "Niste vi ponijeli duh Hrvatske kada ste otišli. S njim ste se rodili, on je trajno u vama i jednako tako će biti u svim vašim potomcima. Ured će pružiti potrebnu platformu na temelju kojih će taj hrvatski duh, taj pečat mladih hrvatskih generacija ovdje u Australiji, ali i cijelom svijetu, opipljivije povezati sa svojom hrvatskom domovinom. Prvenstveno učenje hrvatskog jezika, ali i niz drugih aktivnost usmjerenih na osnaživanje hrvatskog identiteta mladih generacija, prioritetna su pitanja u radu Ureda“.

Pogledaj galeriju →

Kontakt


Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske
Trg hrvatskih velikana 6
10000 Zagreb

E: press@hrvatiizvanrh.hr
E: ured@hrvatiizvanrh.hr

Radno vrijeme Državnog ureda:
od ponedjeljka do petka
od 8:30 do 16:30 sati

Uredovno radno vrijeme:
za rad sa strankama:
od ponedjeljka do petka
od 9:00 do 15:00 sati