REPUBLIKA HRVATSKA

Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske

Kontakti | Mapa weba | English

Kontakti | English

30 09.2017.

Posjet hrvatskoj zajednici u Perthu


-

Od 28. rujna do 9.listopada 2017., hrvatsko izaslanstvo predvođeno Zvonkom Milasom, državnim tajnikom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Ivanom Penavom, gradonačelnikom grada Vukovara boravi u službenom posjetu Hrvatima u Australiji.

Prvog dana posjeta, u prostoru generalnog konzulata Republike Hrvatske u Perthu državni tajnik Milas i gradonačelnik Penava su sa Ljiljanom Ravlic, bivšom članicom parlamenta Zapdne Australije razgovarali o mogućnostima gospodarske suradnje između Zapadne Australije i RH s naglaskom na gospodarskim okolnostima koje pogoduju razvoju te suradnje. Delegacija se susrela na radnom ručku u Parlamentu Zapadne Australije u Perthu s članom parlamenta hrvatskih korijena, Tonyjem Krsticevicem. Tijekom razgovora raspravljalo se o stanju u hrvatskoj zajednici u Zapadnoj Australiji, potrebnim mjerama za osnaživanje povezanosti mladih generacija u iseljeništvu s Republikom Hrvatskom, kao i o utjecaju hrvatske iseljeničke zajednice na politiku Australije prema Republici Hrvatskoj.

Istog dana, u Hrvatskom domu u Gwelupu, održan je sastanak i sa predstavnicima hrvatskih zajednica. Državni tajnik Milas predstavio je rad i postignuća Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske te je zahvalio nazočnim članovima zajednice i čelnicima udruga na dugoj tradiciji u očuvanju hrvatskog identiteta u Zapadnoj Australiji i iskazao spremnost Ureda u podržavanju svih daljnjih nastojanja u tome. U predstavljanju novih projekta državni tajnik Milas je posebno naznačio važnost smanjivanja administrativnih zapreka u rješavanju statusnih pitanja hrvatskih iseljenika, ali i važnost očuvanja hrvatskog jezika u Australiji.

Drugog dana službenog posjeta Hrvatima u Australiji, državni tajnik Milas i gradonačelnik Penava održali su sastanak sa g. Logan Howlettom, gradonačelnikom grada Cocburna, gdje živi brojna hrvatska zajednica. Grad Cockburn je poznat i po tome što su njegove brojne ulice, parkovi, trgovi nazvane po hrvatskim iseljenicima koji najvećim dijelom dolaze sa otoka Korčule i Šolte. Dvije ulice u gradu su nazvane po hrvatskim gradovima Vis i Blato. Nakon sastanka s gradonačelnikom Howlettom, državni tajnik Milas i gradonačelnik Penava posjetili su Hrvatski katolički centar sv. Ane te sudjelovali na Vukovarskoj večeri u Hrvatskom klubu Freemantle.

Trećeg dana posjeta Australiji posjetilo je Canberru te su sudjelovali na Gala večeri 43. nogometnog turnira klubova cijele Australije i Novog Zelanda koju organizira Hrvatski nogometni savez Australije i Novog Zelanda. Među brojnim uzvanicima, uz brojne hrvatske iseljenike, na večeri su sudjelovali i Zed Seselja, pripadnik prve generacije hrvatskih iseljenika, pomoćnik ministra za socijalne usluge i multikulturalne poslove te Bec (Rebecca) Cody, članica zakonodavne skupštine Canberre te Luka Budak, član Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske i voditelj Hrvatskih studija na Macquarie University.

Tijekom dana, hrvatsko izaslanstvo je posjetilo i Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Canberri. Zgradu veleposlanstva poklonila je hrvatska zajednica Republici Hrvatskoj što je jedinstven primjer u svijetu.

Pogledaj galeriju →

Kontakt


Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske
Trg hrvatskih velikana 6
10000 Zagreb

E: press@hrvatiizvanrh.hr
E: ured@hrvatiizvanrh.hr

Radno vrijeme Državnog ureda:
od ponedjeljka do petka
od 8:30 do 16:30 sati

Uredovno radno vrijeme:
za rad sa strankama:
od ponedjeljka do petka
od 9:00 do 15:00 sati