REPUBLIKA HRVATSKA

Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske

Kontakti | Mapa weba | English

Kontakti | English

16 02.2017.

Suradnja s gradišćanskim Hrvatima bit će ojačana preko Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske


-

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković primio je danas mons. dr. Egidija Živkovića, biskupa Željezanskog u Austriji.

Uz predsjednika Vlade susretu su nazočili državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas i ravnatelj Ureda Komisije za odnose s vjerskim zajednicama Šime Jerčić.

Tom prigodom predsjednik Vlade izrazio je zahvalnost biskupu Živkoviću i gradišćanskim Hrvatima na očuvanju kulturnog i jezičnog identiteta već više od pet stotina godina, ne samo u Austriji, nego i u Slovačkoj i Mađarskoj, uvelike zahvaljujući i djelovanju Katoličke crkve.

Biskup Živković prenio je predsjedniku Vlade pozdrave gradišćanskih Hrvata, te upoznao s aktivnostima koje provode u cilju očuvanja jezika, kulture i pastoralne povezanosti. Najavio je početak rada kulturno-prosvjetne udruge "Hrvat S.A.M" (Slovačka-Austrija-Mađarska) koja će pod europskim krovom okupiti sve gradišćanske Hrvate. Istaknuo je da će se u svibnju u Zagrebu održati prvo zajedničko prvoskupno hodočašće gradišćanskih Hrvata nakon 500 godina. Uputili su i poziv predsjedniku Vlade na tradicionalno hodočašće "Hrvatska nedjelja" u Željeznom.

Predsjednik Vlade Plenković naglasio je da će Vlada Republike Hrvatske podržavati djelovanje Udruge te inicirao da se u njezin rad uključe i Hrvati iz Bosne i Hercegovine. Suradnja s gradišćanskim Hrvatima bit će ojačana preko Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, a rad će se pomoći i u financijskom smislu, rekao je predsjednik Vlade.

Željezanska biskupija u Željeznom (Eisenstadt) u Gradišću, Austrija, broji približno 240.000 vjernika od kojih je 50.000 Hrvata.

Kontakt


Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske
Trg hrvatskih velikana 6
10000 Zagreb

E: press@hrvatiizvanrh.hr
E: ured@hrvatiizvanrh.hr

Radno vrijeme Državnog ureda:
od ponedjeljka do petka
od 8:30 do 16:30 sati

Uredovno radno vrijeme:
za rad sa strankama:
od ponedjeljka do petka
od 9:00 do 15:00 sati