REPUBLIKA HRVATSKA

Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske

Kontakti | Mapa weba | English

Kontakti | English

15 10.2012.

Izaslanstvo škola iz australske države Viktorije u Državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske


“Jezik je temelj identiteta”

-
mr.sc. Daria Krstičević, predstojnica Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske primila je izaslanstvo škola iz australske države Viktorije, u kojima se na osnovnoškolskoj i srednjoškolskoj razini podučava hrvatski jezik.

Na sastanku se razgovaralo o mogućnostima i načinima potpore učenju hrvatskoga jezika u Osnovnoj školi Svete Obitelji te o potrebi razvijanja online programa za hrvatski jezik.

“Jezik je temelj identiteta” – rekla je predstojnica Krstičević i dodala:” Nepoznavanjem i izumiranjem hrvatskoga jezika naše iseljeničke zajednice gube bitnu odrednicu nacionalnog identiteta. Svjesni tog, nastaviti ćemo s programom učenja i usavršavanja hrvatskog jezika u domovini. Ali ćemo usporedo i pojačano raditi s našim iseljeničkim zajednicama. Nastojat ćemo, u suradnji s resornim ministarstvom, e –obrazovanje ugraditi u većinu zemalja u kojima žive. Primjenom modernih informatičkih tehnologija, u procesu učenja će se proširiti dostupnost obrazovne građe koja će na ovaj način postati pristupačna i polaznicima u manjim mjestima“.

Australsko izaslanstvo je upoznalo predstojnicu Krstičević sa načinom organizacije nastave hrvatskog jezika u školama Viktorije, koja je integrirana u redovnu nastavu. Učenici imaju mogućnost učenja hrvatskog jezika od samog polaska u školu.

Izaslanstvo iz Australije je predvodio Frank Merlino, ravnatelj Victorian School of Languages, Brian Everett, ravnatelj Holy Family School, te Katica Perinac, predsjednica Udruge učitelja hrvatskog jezika u Viktoriji. Ispred Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta sastanku je nazočio Milan Bošnjak, voditelj Odjela za osnovnoškolski odgoj i obrazovanje.

Kontakt


Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske
Trg hrvatskih velikana 6
10000 Zagreb

E: press@hrvatiizvanrh.hr
E: ured@hrvatiizvanrh.hr

Radno vrijeme Državnog ureda:
od ponedjeljka do petka
od 8:30 do 16:30 sati

Uredovno radno vrijeme:
za rad sa strankama:
od ponedjeljka do petka
od 9:00 do 15:00 sati