REPUBLIKA HRVATSKA

Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske

Kontakti | Mapa weba | English

Kontakti | English

05 10.2012.

Predstojnica Krstičević primila izaslanstvo hrvatske nacionalne manjine iz Slovačke


"Sustavno raditi na prepoznavanju problema i pomaganju jačanju hrvatskih zajednica"

-
Mr.sc. Daria Krstičević, predstojnica Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske primila je predstavnike hrvatske nacionalne manjine u Slovačkoj - g. Radoslava Jankovića, predsjednika i g. Maria Fogla, tajnika Hrvatskog kulturnog saveza u Slovačkoj.

Predstojnica Krstičević je tom prigodom naglasila „ Hrvatska Vlada želi istinski unaprijediti odnose s Hrvatima izvan Hrvatske na temeljima partnerskih odnosa i uzajamnog poštovanja i povjerenja. Sigurna sam da i naši Hrvati koji žive izvan granica domovine žele isto. Državni ured za Hrvate izvan Hrvatske će biti čvrsti most povezivanja i unapređenja te suradnje“ – rekla je predstojnica Krstičević i dodala kako će Državni ured, u stalnoj komunikaciji i kontaktima s našim zajednicama u inozemstvu, kao i hrvatskim diplomatsko-konzularnim predstavništvima, zajednički sustavno raditi na prepoznavanju problema i pomaganju jačanju hrvatskih zajednica. S obzirom da Hrvati izvan Hrvatske, u zemljama u kojima žive, imaju različite položaje i potrebe, Ured će zajedno sa svim nadležnim hrvatskim institucijama imati i različite pristupe ovisno o kojoj zajednici je riječ.

Hrvatska nacionalna manjina u Slovačkoj jedna je od 13 priznatih nacionalnih manjina u toj zemlji, a Hrvatski kulturni savez je njihova krovna institucija. Osnovan je 1990. g. u Bratislavi, s ciljem koordiniranja aktivnosti hrvatskih kulturnih društava. Savez čine 4 hrvatska kulturna društva: HKD iz Čunova, HKD iz Devinskog Novog Sela, HKD iz Hrvatskog Groba i HKD iz Hrvatskog Jandrofa te Klub mladih iz Hrvatskog Jandrofa. Najbogatija aktivnost Saveza je folklor (djeluje pet glazbenih skupina i jedno folklorno društvo). Hrvati u Slovačkoj danas pretežito žive u četiri općine u okolici Bratislave: Devinsko Novo Selo (Devínska Nová Ves), Hrvatski Grob (Chorvatsky Grob), Čunovo i Hrvatski Jandrof (Jarovce). Riječ je zapravo o zasebne tri skupine pa u Devinskom Novom Selu žive čakavci, u Hrvatskom Grobu kajkavci i ikavci, a u Hrvatskom Jandrofu i Čunovu Hrvati govore gradišćansko-hrvatskim jezikom.

Kontakt


Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske
Trg hrvatskih velikana 6
10000 Zagreb

E: press@hrvatiizvanrh.hr
E: ured@hrvatiizvanrh.hr

Radno vrijeme Državnog ureda:
od ponedjeljka do petka
od 8:30 do 16:30 sati

Uredovno radno vrijeme:
za rad sa strankama:
od ponedjeljka do petka
od 9:00 do 15:00 sati