REPUBLIKA HRVATSKA

Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske

Kontakti | Mapa weba | English

Kontakti | English

12 09.2012.

Predstojnica Krstičević u službenom posjetu Mađarskoj


„Manjine su most suradnje"

-
Predstojnica Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Daria Krstičević boravila je 11. i 12. rujna u radnom posjetu Mađarskoj.

Tom prigodom predstojnica Krstičević sastala se s predstavnicima hrvatske manjinske zajednice u Mađarskoj - s predsjednikom Hrvatske državne samouprave Mišom Heppom, predsjednikom Saveza Hrvata u Mađarskoj Josom Ostrogoncem i s ravnateljem pečuške Hrvatske škole Miroslava Krleže Gaborom Győrváriem.

„Manjine su most suradnje prema njihovim matičnim državama, a u odnosu prema manjinama vidi se stupanj demokratičnosti, tolerancije i otvorenosti jednog društva“ - istaknula je Krstičević i dodala kako su, Hrvatska i Mađarska, kad su u pitanju nacionalne manjine - izvrstan primjer kvalitetne suradnje.

Predstojnica Krstičević je posjetila hrvatski vrtić, osnovnu, srednju školu i učenički dom u Budimpešti, te neprofitnu izdavačku kuću „Croatica“. Izrazila je zadovoljstvo djelovanjem predstavnika hrvatske manjinske zajednice u Mađarskoj, čime se pridonosi očuvanju hrvatskog identiteta na ovom području kroz protekla stoljeća.

Tijekom boravka u Budimpešti predstojnica Krstičević sastala se sa supredsjedateljicom Mješovitog odbora za manjine Mađarska-Hrvatska Zsuzsannom Répás, zamjenicom državnog tajnika za nacionalnu politiku pri Ministarstvu javne uprave i pravosuđa, te Csabom Latorcaiem, zamjenikom državnog tajnika u Ministarstvu ljudskih resursa, nadležnim za odnose s narodnostima i civilnim društvom. Sastanci su ponajprije organizirani u cilju dogovora oko predstojećeg sastanka Mješovitog odbora za manjine.

Sugovornici su obostrano izrazili zadovoljstvo susretima, prvima takve vrste između mađarskih institucija zaduženih za manjinska i narodnosna pitanja i novoosnovanog Državnog ureda u Republici Hrvatskoj. Izraženo je također uvjerenje u intenziviranje kontakata i suradnje u provedbi niza novih projekata.

Kontakt


Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske
Trg hrvatskih velikana 6
10000 Zagreb

E: press@hrvatiizvanrh.hr
E: ured@hrvatiizvanrh.hr

Radno vrijeme Državnog ureda:
od ponedjeljka do petka
od 8:30 do 16:30 sati

Uredovno radno vrijeme:
za rad sa strankama:
od ponedjeljka do petka
od 9:00 do 15:00 sati