REPUBLIKA HRVATSKA

Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske

Kontakti | Mapa weba | English

Kontakti | English

01 09.2013.

22. Hrvatski kulturni dan – Kiritof u Jevišovki


-

U nedjelju, 1. rujna 2013. godine, u mjestu Jevišovka u Češkoj, u organizaciji Udruge građana hrvatske nacionalnosti u Češkoj već tradicionalno je održan 22. Hrvatski kulturni dan – Kiritof.

Tom prigodom, Ivana Goranić, savjetnica s posebnim položajem za nacionalnu manjinu u Državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske se zahvalila svim pripadnicima hrvatske nacionalne manjine u Češkoj, kao i Udruzi građana hrvatske nacionalnosti u Češkoj na uloženim naporima i očuvanju opstojnosti hrvatskog nacionalnog identiteta te njegovanju dobrih i prijateljskih odnosa između hrvatskog i češkog naroda. „Iako ste Vi, moravski Hrvati, svoju domovinu napustili još u 16. stoljeću i otišli najdalje od nje, sa sobom ste ponijeli i do danas – unatoč teškim povijesnim okolnostima – sačuvali hrvatsku tradiciju, nacionalni identitet i hrvatski jezik“ – rekla je savjetnica Goranić.

Na najvećoj proslavi Moravskih Hrvata u Jevišovki okupio se veliki broj posjetitelja, kako iz Republike Hrvatske i Češke, tako i Gradiščanski Hrvati iz Slovačke i Austrije.

Od čeških lokalnih i regionalnih vlasti Kiritofu su prisustvovali zamjenik župana Južnomoravskog kraja Stanislav Juránek i načelnica općine Jevišovka Božena Bošiaková, dok su s hrvatske strane, uz veleposlanika u Češkoj Franu Krnića i predstavnice Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske bili i članovi Hrvatsko-češkog društva, te članovi društva Hrvatska žena sa svojim zborom „Hrvatica“.

Kontakt


Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske
Trg hrvatskih velikana 6
10000 Zagreb

E: press@hrvatiizvanrh.hr
E: ured@hrvatiizvanrh.hr

Radno vrijeme Državnog ureda:
od ponedjeljka do petka
od 8:30 do 16:30 sati

Uredovno radno vrijeme:
za rad sa strankama:
od ponedjeljka do petka
od 9:00 do 15:00 sati