REPUBLIKA HRVATSKA

Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske

Kontakti | Mapa weba | English

Kontakti | English

06 09.2013.

Dodijeljene 174 naknade za učenje hrvatskog jezika u Republici Hrvatskoj


-

Državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske dodijelio je 174 naknade, za 127 pripadnika hrvatskog naroda koji žive izvan Republike Hrvatske, za učenje hrvatskog jezika u Republici Hrvatskoj za zimski (67) i ljetni semestar (107 ) akademske godine 2013/14.

Kandidati za učenje hrvatskog jezika u domovini svojih predaka stižu iz cijelog svijeta, no najviše ih je iz Južne Amerike: iz Argentine -34, iz Čilea -30, iz Bolivija -9, iz Perua -9, iz Venezuele - 6 ,iz Australije - 5, iz SAD –a - 4, iz Urugvaja- 4, iz Francuske - 3, iz Mađarske - 3, iz Austrija - 2, iz Brazila- 2, iz Italije- 2, iz Južnoafričke Republike - 2, iz Kolumbije- 2, Njemačke- 2, Sirije- 2, Dominikanske Republike- 1, Kosova- 1, Makedonije - 1, Paname - 1, Španjolske - 1, Švedske - 1. (popis kandidata se nalazi u privitku)

Cilj projekta - učenje hrvatskog jezika u Republici Hrvatskoj za pripadnike hrvatskog naroda s prebivalištem izvan Republike Hrvatske je očuvanje, njegovanje i promicanje hrvatskoga jezika i kulture.

Ovim se projektom potiče i povratak hrvatskih iseljenika i njihovih potomaka u Republiku Hrvatsku te se stvaraju preduvjeti za lakše uključivanje u gospodarski i društveni život Republike Hrvatske. Unatoč činjenici da se veći dio polaznika tečaja vraća u zemlje iz kojih su došli, smisao projekta nije umanjen jer će oni zasigurno biti dobri promicatelji hrvatske kulture i jezika u sredinama u kojima žive.

Pravo na školarinu ostvaruje se putem Javnog poziva za dodjelu naknade za učenje hrvatskog jezika, na koji se prijavljuju potomci hrvatskih iseljenika iz cijelog svijeta.

-

Popis kandidata

Kontakt


Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske
Trg hrvatskih velikana 6
10000 Zagreb

E: press@hrvatiizvanrh.hr
E: ured@hrvatiizvanrh.hr

Radno vrijeme Državnog ureda:
od ponedjeljka do petka
od 8:30 do 16:30 sati

Uredovno radno vrijeme:
za rad sa strankama:
od ponedjeljka do petka
od 9:00 do 15:00 sati