REPUBLIKA HRVATSKA

Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske

Kontakti | Mapa weba | English

Kontakti | English

31 08.2013.

14. Mediteran Film Festival u Širokom Brijegu


Na ovogodišnjem festivalu, koji je počeo 26. kolovoza retrospektivom filmova Federica Fellinija sveukupno su prikazana 22 filma u konkurenciji iz 11 zemalja.

-


Od 26. – 31. kolovoza 2013.godine, u Širokom Brijegu je održan 14. Mediteran Film Festival - najstariji festival dokumentarnog filma u regiji.

Na svečanom otvorenju festivala, mr. sc. Daria Krstičević, predstojnica Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske je istaknula kako je Mediteran Film Festival jedan od najvećih kulturnih događaja u Hercegovine te je izvrsna prilika za promociju kako hrvatskih filmskih umjetnika, tako i hercegovačkih turističkih, gastronomskih i kulturnih posebnosti.

Mediteran Film Festival je jedan od rijetkih festivala koji novčano nagrađuje pobjednike festivala te im na taj način pomaže u ostvarivanju novih filmskih projekata. U sklopu samoga MFF-a organizira se i škola Filmske kulture s relevantnim predavačima. Svake godine u MFF radionici nastane i kratki dokumentarni film koji se prikaže na zatvaranju festivala.

Ovogodišnji natjecateljski program obuhvatio je 22 filma iz 11 zemalja. Prikazano je i sedam ostvarenja iz retrospektive u čast velikom Federicu Feliniu.

U programu domaćih autora prikazani su filmovi ‘U potrazi za očevim grobom’, don Pavla Crnjca , ‘Pacijent’, Zdenka Jurilja i film 'Napad tsunamija (Snaga rock'n rolla)', Marija Ćužića.

U kategoriji dugometražnih filmova Grand Prix - Jack Daniels osvojio je izraelski film 'Rajski vrt' redatelja Ran Tala kome je pripao MFF projektor. Film ‘Rajski vrt' imponira slojevitom pričom i impresivnim izričajem kao najkompletnije ostvarenje prikazano u dugometražnoj konkurenciji', stoji u obrazloženju žirija koji su predstavljali Nedžad Begović, Dean Šoša i Sergio Oksman.

U konkurenciji kratkometražnih filmova, žiri u sastavu Lucy Eaglson, Tomislav Ćavar i Jelena Jindra za najbolji proglašen je film 'Presuda' hrvatskog redatelja Đure Gavrana. ‘To je film koji prikazuje portrete ljudi u krupnom planu i emocije na licima građana koji čekaju izricanje prvostupanjske presude generalu Anti Gotovini. Vještim okom kamere autor nalazi živopisne likove uz pomoć čijih fizionomija ali i odličnom montažom uspijeva prenijeti stanje mase', navodi tročlani žiri.

O trećoj nagradi 14. Mediteran Film Festivala odlučila je publika, i ocjenom od 4, 58 MFF projektor dodjeljen je filmu 'Gangster te voli', redatelja Nebojše Slijepčevića.

Sami filmski kraj ovogodišnjeg festivala obilježila je bh. premijera igranog filma'Kauboji' , na čelu s redateljem Tomislavom Mršićem. gorbom' don Pavla Crnjca, 'Pacijent' Zdenka Jurilja, 'Napad tsunamija (Snaga rock'n rolla)' Marija Ćužića te igrani filmovi ‘Obrana i zaštita' i ‘Kauboji'.

Državni ured za Hrvate izvan Hrvatske je, u sklopu Natječaja za kulturne programe i projekte Hrvata u Bosni i Hercegovini, potpomogao ovogodišnje održavanje festivala.

Kontakt


Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske
Trg hrvatskih velikana 6
10000 Zagreb

E: press@hrvatiizvanrh.hr
E: ured@hrvatiizvanrh.hr

Radno vrijeme Državnog ureda:
od ponedjeljka do petka
od 8:30 do 16:30 sati

Uredovno radno vrijeme:
za rad sa strankama:
od ponedjeljka do petka
od 9:00 do 15:00 sati