REPUBLIKA HRVATSKA

Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske

Kontakti | Mapa weba | English

Kontakti | English

19 06.2013.

Uz potporu Vlade RH otvorena ambulanta obiteljske medicine u Bučićima


U cilju podizanja razine zdravstvene zaštite za oko 7-8 tisuća Hrvata na ovom području, izgradnju ovog vrijednog objekta potpomogla je Vlada Republike Hrvatske

-
U srijedu, 19. lipnja 2013., u naselju Bučići, Novi Travnik otvorena je novoizgrađena ambulanta obiteljske medicine.
Ambulanta je u potpunosti završena za godinu dana, ima 140 m2 prostora, opremljena je po najsuvremenijim standardima i s mogućnostima za rad dva medicinska tima obiteljske medicine.

U cilju podizanja razine zdravstvene zaštite za oko 7-8 tisuća Hrvata na ovom području, izgradnju ovog vrijednog objekta potpomogla je Vlada Republike Hrvatske putem natječaja za financiranje obrazovnih, kulturnih, znanstvenih i zdravstvenih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u BiH za 2012.godinu.

Na svečanosti otvorenja, Petar Barišić, zamjenik predstojnice Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, je rekao kako su trajna skrb i povezivanje s Hrvatima u Bosni i Hercegovini, potpora u povratku i ostanku na ovim prostorima te očuvanje konstitutivnosti i ostvarenje pune ravnopravnosti strateški interes Republike Hrvatske. Dodao je kako su ulaganja Republike Hrvatske putem projekta i programa od interesa za bosansko hercegovačke Hrvate i putem programa stipendiranja, istodobno i ulaganja u cijelu Bosnu i Hercegovinu, te doprinose cjelokupnom boljitku zemlje, gdje su Hrvati neodvojivi i konstitutivni dio.

Do otvaranja ove ambulante, Dom zdravlja Novi Travnik pružao je primarnu zdravstvenu zaštitu u iznajmljenom prostoru za oko 7-8 tisuća Hrvata u naselju Bučići i ostalih povratničkih naselja. Završetak gradnje ambulante je u tom smislu itekako važan jer se time ispunjavaju osnovni Milenijski razvojni ciljevi, prvenstveno u primarnoj zdravstvenoj zaštiti djece i žena, a ujedno se na taj način osigurava trajan održivi ostanak i opstanak Hrvata u ovom dijelu BiH. Postojanje ambulante također potiče izgradnju ostalog dijela potrebne infrastrukture, kao i zapošljavanje Hrvata i drugih stanovnika općina.

Ambulanta je zajednički projekt Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Naime, Župni ured Bučići je donirao zemljište, Vlada RH je financirala gradnju ambulante, dok su sve potrebne dozvole te medicinsku opremu financirali: Općina Novi Travnik, Županijska vlada i Ministarstvo zdravstva FBiH.

Svečanosti otvaranja su, uz brojne mještane Bučića i ostalih okolnih mjesta, nazočili: ravnateljica Doma zdravlja Novi Travnik dr. Mađar-Šimić, pomoćnica ministra zdravstva Federacije BiH gđa. Vildana Doder, premijer kantona Srednja Bosna g. Fahir Lendo, ministar zdravstva kantona g. Nikola Grubešić, načelnik općine g. Refik Lendo, predsjedatelj općinskog vijeća Novi Travnik g. Slavko Marin, župnik fra Ilija.

Kontakt


Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske
Trg hrvatskih velikana 6
10000 Zagreb

E: press@hrvatiizvanrh.hr
E: ured@hrvatiizvanrh.hr

Radno vrijeme Državnog ureda:
od ponedjeljka do petka
od 8:30 do 16:30 sati

Uredovno radno vrijeme:
za rad sa strankama:
od ponedjeljka do petka
od 9:00 do 15:00 sati