REPUBLIKA HRVATSKA

Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske

Kontakti | Mapa weba | English

Kontakti | English

05 07.2013.

Predstojnica Krstičević primila izaslanstvo Hrvatske bratske zajednice


Izaslanstvo Hrvatske bratske zajednice posebno zanimanje pokazalo za program Croaticum – učenje hrvatskog jezika u Republici Hrvatskoj.

U petak, 5. srpnja 2013., mr.sc. Daria Krstičević, predstojnica Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske primila je izaslanstvo Hrvatske bratske zajednice na čelu s predsjednikom g. Bernardom M. Luketićem.

Tom prigodom predstojnica Krstičević je prezentirala zadaće, aktivnosti i programe Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

S obzirom na potrebu očuvanja jezika među hrvatskim zajednicama u SAD –u i Kanadi, izaslanstvo Hrvatske bratske zajednice je posebno zanimanje pokazalo za program Croaticum – učenje hrvatskog jezika u Republici Hrvatskoj.

g.Luketić, predsjednik HBZ –a predstavio je dosadašnji rad i planove zajednice kojoj je na čelu.

Na sastanku je istaknuta spremnost za unapređenje suradnje između domovinske i iseljene Hrvatske te je razgovarano o modalitetima te suradnje.

Predstojnica Krstičević je čestitala g. Luketiću 35. godišnjicu uspješnog vodstva zajednice, te se zahvalila na svemu što Hrvatska bratska zajednica čini na očuvanju hrvatske kulture i nacionalnog identiteta, te afirmaciji i promociji Republike Hrvatske u zemljama Sjeverne Amerike.

Posjet vodstva Hrvatske bratske zajednice upriličen je povodom njihova dvotjednog boravka u Republici Hrvatskoj i održavanja Tamburaškog festivala Kulturne federacije mladih Hrvatske bratske zajednice Amerike koji se održava od 5. do 7. srpnja u Zagrebu.

Hrvatska bratska zajednica najstarija je i najveća organizacija Hrvata u Sjevernoj Americi, smještena u Pittsburghu te predstavlja dobrotvorno društvo hrvatskog iseljeništva. Tijekom Domovinskog rata Hrvatska bratska zajednica dala je veliki doprinos, a ono čime se posebno diče je doprinos u očuvanju hrvatske kulture i glazbe, za što je ponajviše zaslužna Kulturna federacija mladih HBZ-a koja je osnovana 1966., a danas okuplja 40 tamburaških sastava, svirača, pjevača i plesača iz SAD-a i Kanade.

Kontakt


Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske
Trg hrvatskih velikana 6
10000 Zagreb

E: press@hrvatiizvanrh.hr
E: ured@hrvatiizvanrh.hr

Radno vrijeme Državnog ureda:
od ponedjeljka do petka
od 8:30 do 16:30 sati

Uredovno radno vrijeme:
za rad sa strankama:
od ponedjeljka do petka
od 9:00 do 15:00 sati