REPUBLIKA HRVATSKA

Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske

Kontakti | Mapa weba | English

Kontakti | English

06 07.2013.

Održan 47. Tamburaški festival mladih Hrvatske bratske zajednice


U Zagrebu nastupilo osam stotina izvođača, petnaest ansambala iz fraternalističkih središta SAD-a i Kanade

-
Pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske, i u organizaciji Hrvatske matice iseljenika, od 5.-6. srpnja 2013.,u Zagrebu je održan 47. Tamburaški festival Kulturne federacije mladih Hrvatske bratske zajednice Amerike / Annual CFU Junior Tamburitza Festival

U ime predsjednika hrvatske Vlade g. Zorana Milanovića, okupljene je pozdravila Daria Krstičević, predstojnica Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Predstojnica Krstičević je naglasila kako je impresivno vidjeti treći, četvrti pa čak i peti naraštaj potomaka hrvatskih iseljenika kako s puno ljubavi čuvaju i njeguju svoj hrvatski identitet. „Znak je to duboke privrženosti domovini Vaših predaka, dokaz da Hrvatsku osjećate „svojom“. Republika Hrvatska i svi mi možemo biti uistinu sretni što imamo Vas, koji s ponosom pokazujete svekoliko bogatstvo hrvatske kulture“ .

Naglasivši da je Festival prilika za povezivanje iseljene i domovinske Hrvatske, predstojnica Krstičević je poručila kako će Vlada Republike Hrvatske i Državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske i dalje snažno podupirati sve aktivnosti koje vode tom cilju.

Na 47. Tamburaškom festivalu je nastupilo osam stotina izvođača, petnaest ansambala iz fraternalističkih središta SAD-a i Kanade i to iz Merrivillea, Pitsburgha, Cokeburga, Youngstownea, Puebla, McKeesporta, Rankina, Steeltona, Clevelanda, St. Loisa, Waukegana, Aliquippe, Milwaukeeja i Toronta. Izvođačima iz Amerike pridružio se KUD Sveti Juraj iz Ogulina gdje djeluje odsjek Zajednice 2001 Frankopan.

Riječ je o najljepšem festivalu mladih što se u Americi priređuje punih 47 godina s ciljem očuvanja hrvatske glazbene i plesne baštine, čiji je umjetnički sadržaj proteklih desetljeća obogaćivan i raznim interkulturalnim fenomenima koji simboliziraju današnje multikulturno američko društvo.

Kulturna federacija mladih HBZ-a / CFU Junior Cutural Federation SAD-a i Kanade utemeljena je 1966. na poticaj današnjeg glavnog predsjednika HBZ-a Bernarda M. Luketicha i Milana Vraneša. Kulturnoj federaciji mladih HBZ-a pridružilo se tada 19 tamburaških zborova, od kojih je jedanaest nastupilo na prvom festivalu u Illinoisu spomenute 1967.

Trenutačno Kultura federacija mladih HBZ okuplja 40 tamburaških sastava svirača, pjevača i plesača iz SAD-a i Kanade u kojima hrvatsku glazbenu baštinu i folklor njeguje i širi na tisuće ljubitelja magičnog hrvatskoga etnološkoga nasljeđa na sjeverno-američkom kontinentu. Članovi zborova i orkestara uključeni su istodobno i u Podmladak Zajednice pa svi zborovi stoga imaju zajednički prepoznatljivi naziv - Junior Tamburitzans.

Većina američkih tamburaša tijekom 20. stoljeća, ispostavlja se, potječe iz hrvatskih područja gdje je orkestrirana tambura najkasnije dospjela – Gorski kotar, Primorje i Dalmacija. Etnomuzikolozima i folkloristima poput Richarda Marcha ili Stjepana Sremca nije bilo teško pojasniti taj fenomen pa su se brzo složili s povjesničarima iseljeništva kao što su George J. Prpic i Ivan Čizmić da se uzrok tome fenomenu krije u jednostavnoj činjenici da je s tih hrvatskih prostora u Ameriku odselilo najviše ljudi od sredine osamnaestog stoljeća, uključivši i onaj najmasovniji polumilijunski val u Ameriku na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće.

Današnji tamburaški zborovi u Americi izvode pjesme i plesove iz svih krajeva Hrvatske kao što su Dalmacija, Istra i Kvarner, Gorska Hrvatska, Središnja i sjeverozapadna Hrvatska, Međimurje i Podravina te Slavonija, Baranja i Srijem.

Fotografije: HMI

Kontakt


Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske
Trg hrvatskih velikana 6
10000 Zagreb

E: press@hrvatiizvanrh.hr
E: ured@hrvatiizvanrh.hr

Radno vrijeme Državnog ureda:
od ponedjeljka do petka
od 8:30 do 16:30 sati

Uredovno radno vrijeme:
za rad sa strankama:
od ponedjeljka do petka
od 9:00 do 15:00 sati