REPUBLIKA HRVATSKA

Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske

Kontakti | Mapa weba | English

Kontakti | English

09 06.2013.

Posjet Hrvatima u prijedorskom i banjalučkom kraju


Povratak i pomirenje - najmanje što treba ostvariti!

-
U nedjelju, 9. lipnja 2013., predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko obišao je Hrvate u prijedorskom i banjolučkom kraju. U njegovoj pratnji bila je mr.sc. Daria Krstičević, predstojnica Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Hrvatsko izaslanstvo je razgovaralo s predstavnicima hrvatskih udruga i župa iz Prijedora, Briševa, Šimića i Ivanjske te su se upoznali s problemima u procesu povratka. U selu Briševu odata je počast stradalim Hrvatima, gdje su 24. i 25. srpnja 1992. godine srpski vojnici ubili 67 civila. Najmlađa žrtva bio je 14-godišnji Ervin Matanović, a najstarija 81-godišnji Stipo Dimač. Župnik vlč. Ilija Arlović naglasio je da još uvijek nitko nije odgovarao za taj zločin te pozvao pravosudna tijela da kazne počinitelje.

U nedjelju navečer , hrvatsko izaslanstvo je nazočilo molitvenom skupu u banjolučkoj katedrali na kojem su visoki predstavnici Katoličke crkve, Islamske zajednice i Židovske zajednice u Bosni i Hercegovini potpisali Deklaraciju za mir i pomirenje.Predstavnici Srpske pravoslavne crkve sudjelovali su na skupu samo kao promatrači.

Tijekom 9. I 10. lipnja 2013., izaslanstvo je sudjelovalo na konferencijei"Mir i pomirenje – korak naprijed", koja je u Banjoj Luci okupila predsjednike parlamenata Hrvatske, BiH, Crne Gore i Srbije, vjerske vođe iz BiH te neke europarlamentarce.

Predsjednik Hrvatskog sabora je u govoru naglasio kako se svim izbjeglicama mora omogućiti povratak u njihove domove, povratak imovine te egzistencijalna sigurnost. Dodao je kako se na prostor Republike Srpske od prijeratnih više od 200.000 Hrvata vratilo manje od 10 posto. - Bosna i Hercegovina je od posebnog značaja za Hrvatsku i zato nam je važno da bude stabilna i da svim njezinim konstitutivnim narodima i ostalim građanima bude zajamčena ravnopravnost, rekao je predsjednik Hrvatskoga sabora podsjetivši da RH ima ustavnu obvezu brinuti se o Hrvatima u BiH. Naglasio je da su povratak i pomirenje najmanje što treba ostvariti. - Ako ne budemo učili iz prošlosti, nemamo prava nadati se boljoj budućnosti, naglasio je Leko.

Tijekom boravka u Bosni i Hercegovini, hrvatsko izaslanstvo je posjetilo, između ostalog, Katolički školski centar i trapističku opatiju „Marija zvijezda“.

U banjolučkom Banskom dvoru, predsjednik Hrvatskog sabora je otvorio izložbu „Nagrađena hrvatska arhitektura“.

Kontakt


Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske
Trg hrvatskih velikana 6
10000 Zagreb

E: press@hrvatiizvanrh.hr
E: ured@hrvatiizvanrh.hr

Radno vrijeme Državnog ureda:
od ponedjeljka do petka
od 8:30 do 16:30 sati

Uredovno radno vrijeme:
za rad sa strankama:
od ponedjeljka do petka
od 9:00 do 15:00 sati