REPUBLIKA HRVATSKA

Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske

Kontakti | Mapa weba | English

Kontakti | English

19 12.2012.

Na natječaj se javilo 17 hrvatskih udruga i zajednica iz Južne Amerike i Južnoafričke Republike


Najviše programa prijavile hrvatske zajednice iz Argentine

-
Prije mjesec dana – 19.studenog 2013., Završio je natječaj za financiranje programa i projekata hrvatskog iseljeništva u Južnoj Americi i Južnoafričkoj Republici.

Ukupno je pristiglo 17 prijava. Iz Argentine – 10, iz Južnoafričke Republike, Urugvaja i Brazila po jedan, iz Venezuele i Čilea po dva.

- Prijavljeni programi i projekti hrvatskog iseljeništva u Argentini:

Hrvatski kulturni centar Rosario sa svojim programom Croacia Viva promiče hrvatsku kulturu u svim njenim područjima kroz podučavanje hrvatskog jezika u Rosariju, Pergaminu i Alcorti, djelovanje plesne i glazbene skupine te održavanja kulturnih aktivnosti za važne blagdane i obljetnice.

Conjunto Jorgovan Asociacion Civil svojim projektom Obnove i popravka instrumenata i narodnih nošnji ima za cilj promicati tradicionalnu hrvatsku glazbu i plesove po cijeloj Argentini i susjednim zemljama.

Udruga Hrvatski dom sa svojim programom "Vjetar i more" ima dva cilja: usavršiti rad glazbene skupine koja promiče hrvatsku kulturu u raznim prigodama i mjestima po Argentini i inozemstvu (zbog čega traže nastavnika folklora iz Hrvatske) i poslati najbolje educiranu osobu iz te glazbene skupine na tečaj hrvatskog folklora HMI koja bi zauzvrat učila ostale članove.

Mala škola hrvatskog jezika ima svoj program Mala škola 2013. čiji je cilj održavanje nastave hrvatskoga jezika i kulture preko pjevanja i plesova.

Društvo hrvatskih katoličkih sveučilištaraca i srednjoškolaca u svrhu projekta Proljeće 2013. i promicanja hrvatske kulture, traži financijska sredstva kako bi moglo osnovati hrvatski tamburaški sastav.

Revija "Lutajući Hrvat" prijavljuje objavu knjige "Hrvatska drama - aktualni pogled" te će organizirati sastanke, predavanja, tribine itd., kao i objave u raznim medijima.

Časopis STUDIA CROATICA objavljuje knjigu "Priče iz davnine", Ivane Brlić Mažuranić/ Dvojezično izdanje na hrvatskom i španjolskom jeziku koja predstavlja važan doprinos hrvatskim potomcima iseljenika koji u Argentini žele naučiti jezik svojih predaka.
Časopis STUDIA CROATICA također objavljuje "Povijest časopisa Studia Croatica 1960.-2012."/Dvojezično izdanje na hrvatskom i španjolskom jeziku koja je, u stvari, povijest cijele generacije hrvatskih intelektualaca i državotvornih političkih emigranata koji su u Buenos Airesu odlučili započeti izdanje časopisa kroz koji su objavili ne samo svoje ideje, nego i hrvatsku povijest i kulturu.

Radio HRVATSKA U MOM SRCU predstavlja projekt Radijska emisija "Hrvatska u mom srcu" koji obuhvaća teme poput hrvatske povijesti, kulture, zemljopisa, turizma i života hrvatske zajednice u Argentini.

Ženska vokalna skupina "Valovi" predlaže Izdavanje i promocija CD-a popraćena nastupima u zemlji i susjedstvu čiji je cilj promicanje hrvatske glazbe u dijaspori uz tradicionalne i aktualne skladbe organizirajući koncerte i prodaju CD-a u raznim dijelovima zemlje.

- Prijavljeni programi i projekti hrvatskog iseljeništva u Urugvaju:

Kulturno i pripomoćno društvo „Hrvatski dom“ želi obnoviti Kulturnu dvoranu Hrvatskoga doma u Montevideu – Urugvaj kako bi se nesmetano mogle održavati sljedeće aktivnosti: prikazivanje filmova i DVD-a o hrvatskoj povijesti, glazbene i plesne aktivnosti, konferencije o raznim temama i koncerti.

- Prijavljeni programi i projekti hrvatskog iseljeništva u Brazilu:

Croatia Sacra Paulistana prijavila je program pod nazivom Hrvatski informativni centar sa zatraženim iznosom od 50.000,00 američkih dolara. Cilj osnivanja informativnog centra je jačanje promocije hrvatske kulture i promicanje pozitivne slike o Hrvatskoj u brazilskom društvu. Ostvarenjem ovog programa pripadnici iseljeničke zajednice imat će na raspolaganju opsežan broj tiskanog i elektroničkog materijala na portugalskom i španjolskom jeziku, pripremat će se i održavati predavanja o Hrvatskoj u osnovnim i srednjim školama u São Paulu, održavat će se predavanja o Hrvatskoj za opću publiku, provodit će se razmjene s brazilskim kulturnim društvima, bolje će se angažirati nove generacije hrvatskih potomaka u promicanju hrvatskih interesa te će se više sudjelovati s Muzejom emigracije iz São Paula.

- Prijavljeni programi i projekti hrvatskog iseljeništva u Venezueli:

Hrvatski odbor za Venezuelu prijavio je program pod nazivom Kulturno-povijesne veze i djelatnosti između Hrvatske i latinoameričkih zemalja na području Zapadnih Indija (Karipskog mora 16.-18. st.) sa zatraženim iznosom od 4.000,00 američkih dolara. Radi se o objavi dvojezične knjige s tematikom Hrvatska-Venezuela-Karibi kojom bi se iznijela sva nedavna otkrića o djelovanju Hrvata u gore navedenom području i studiju don Francisca de Mirande povodom njegovog boravka u Dubrovačkoj Republici 1786. godine, o kojoj se najbolje izražava i uzima ju kao primjer budućim latinoameričkim republikama.
Hrvatska zajednica u Venezueli dostavila je prikaz Potreba hrvatske zajednice u koje ulaze sljedeće aktivnosti: nabava knjiga za knjižnicu „Dr. Gašpar Malvić“, nabava narodnih nošnji, nabava slika i kipova, nabava vijenca povodom Dana nezavisnosti, nabava hrvatskih publikacija te ispomoćna plaća profesora hrvatskog jezika.

- Prijavljeni programi i projekti hrvatskog iseljeništva u Čileu:

Čileansko-hrvatsko kulturno društvo
"Domovina" prijavilo je program pod nazivom 2. Međunarodni susret hrvatskog folklora koji obuhvaća niz aktivnosti poput upoznavanja i sudjelovanja različitih ansambala pozvanih na susret, kao i kulturne razmjene preko radionica u kojima bi sudjelovale grupe uzvanika. Cilj je proširiti, prenijeti i razmijeniti tradiciju, kulturu i običaje hrvatskih zajednica u svijetu preko plesa, glazbe i pjesama. Na taj način promiče se bogata folklorna tradicija hrvatskoga naroda te način na koji brojne hrvatske zajednice iz cijele Južne Amerike i svijeta žive i pokazuju tu tradiciju.

Club Deportivo Estadio Croata sa svojim projektom Prezentacija klape u Estadio Croata želi postići zbližavanje i povezivanje publike s hrvatskom kulturom i posebno klapskom glazbom. Cilj ovog kulturnog događanja je također potaknuti osnivanje hrvatske klape u Čileu te na taj način promicati ovu izvornu hrvatsku glazbu u Južnoj Americi.

- Prijavljeni programi i projekti hrvatskog iseljeništva u Južnoafričkoj Republici:

Hrvatska katolička misija Svetog Jeronima u Južnoj Africi, sa sjedištem u Johannesburgu javila se kao jedini kandidat na javni natječaj te predložila četiri različita projekta za financiranje: nabavu opreme za školu hrvatskog jezika, nabavu novih narodnih nošnji, CD-a i DVD-a s hrvatskim pjesmama i plesovima, dovođenje stručne osobe u podučavanju mladih u sviranju žičanih instrumenata i izgradnju memorijalnog zida.
Provedbom navedenih projekata HKM želi postići bolje komuniciranje hrvatskih iseljenika na hrvatskom jeziku, bolje poznavanje hrvatske folklorne baštine, savladavanje vještine u sviranju tradicionalnog hrvatskog instrumenta tamburice, razvijanje hrvatskog identiteta kod mladih i odraslih hrvatskih iseljenika druge i treće generacije te evociranje sjećanja na starije i preminule zaslužne članove hrvatske zajednice u Južnoj Africi.

Kontakt


Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske
Trg hrvatskih velikana 6
10000 Zagreb

E: press@hrvatiizvanrh.hr
E: ured@hrvatiizvanrh.hr

Radno vrijeme Državnog ureda:
od ponedjeljka do petka
od 8:30 do 16:30 sati

Uredovno radno vrijeme:
za rad sa strankama:
od ponedjeljka do petka
od 9:00 do 15:00 sati