REPUBLIC OF CROATIA

Central State Office for Croats Abroad

Contact | Site map | Hrvatski

Contact | Hrvatski

22 11.2012.

Predstojnica Krstičević primila predstavnike Hrvata iz istočne Hercegovine


Potrebno jačati intelektualne, ljudske, gospodarske i kulturne kapacitete Hrvata u istočnoj Hercegovini

Mr.sc. Daria Krstičević, predstojnica Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske primila je izaslanstvo iz istočne Hercegovine: dr. Živka Matuška, načelnika općine Neum, g. Andriju Šimunovića, načelnika općine Ravno, g. Stjepana Boškovića, načelnika općine Stolac dr. Smiljka Vidića, načelnika općine Čapljina te predstavnike udruga Hrvata koji žive u RH, a porijeklom su iz istočne Hercegovine - g. Nikolu Stankovića, zajednica Hrvata istočne Hercegovine i prof.dr.sc. Nedjeljka Perića, dekan FER-a, Sveučilište u Zagrebu.

Predstojnica Krstičević je naglasila kako više od tri milijuna Hrvata, zajedno s potomcima, živi izvan RH te da je riječ o velikom kapitalu - i ljudskom i financijskom. Donošenjem Zakona o odnosima RH s Hrvatima izvan Hrvatske, te osnivanjem Državnog ureda su stvorene temeljne pravne i institucionalne pretpostavke za izgradnju sustavne i učinkovite suradnje s pripadnicima hrvatskog naroda koji žive izvan granica domovine – bosanskohercegovačkim Hrvatima, nacionalnoj manjini u 12 europskih i susjednih zemalja, te s hrvatskom dijasporom. Dvadeset godina nakon stvaranja neovisnosti, skrb o Hrvatima izvan Hrvatske više nije posao samo jedne političke stranke ili opcije. To je briga cijele države, a predviđa jačanje gospodarskih, kulturnih, znanstvenih, obrazovnih, sportskih i drugih veza.

Što se tiče bosansko hercegovačkih Hrvata, predstojnica Krstičević je istaknula kako je očuvanje konstitutivnosti i ostvarenje stvarne jednakopravnosti Hrvata u BiH vitalni nacionalni interes Republike Hrvatske te da Vlada, na čelu sa premijerom Milanovićem, daje snažnu potporu i vrlo aktivno djeluje na svim razinama u pravcu osiguranja jednakopravnosti hrvatskoga sa preostala dva naroda u BiH.


Načelnici su pojedinačno predstavili općine iz kojih dolaze, završene, započete ali i projekte koji se tek planiraju realizirati, te otvorena pitanja Hrvata koji žive na području istočne Hercegovine.

Naglasili su kako od Republike Hrvatske i Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske ne očekuju financijsku pomoć, već potporu u jačanju intelektualnih, ljudskih, gospodarskih i kulturnih kapaciteta

Sugovornici su se složili kako je potrebno jačati suradnju na polju gospodarstva - sustavno poticati povezivanje hrvatskih gospodarstvenika iz Bosne i Hercegovine i njihovih udruga s gospodarstvenicima i udrugama u Republici Hrvatskoj, raditi na unapređenju poslovnih veza s Hrvatima u Bosni i Hercegovini i u suradnji s gospodarstvenicima iz obje države izraditi i provoditi razvojne projekte te poticati razvojne projekte koji sadrže programe zapošljavanja povratnika i useljenika. Osim toga kao oblik gospodarske suradnje s Hrvatima u Bosni i Hercegovini treba poticati prekograničnu i regionalnu suradnju.


Contact


Central State Office for Croats abroad
Trg hrvatskih velikana 6
10000 Zagreb

E: press@hrvatiizvanrh.hr
E: ured@hrvatiizvanrh.hr

Working time:
Monday to Friday
8:30 to 16:30 pm

Working hours:
to work with clients:
Monday to Friday
9:00 to 15:00 pm